Rusko pro tebe všecko platí, píše Vrecionová. Na Babišovu frakci létají ze Spolu ostrá slova

Znovuzvolená europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS) se obula do nově vzniklé frakce Patrioti pro Evropu, za kterou mimo jiné stojí i Andrej Babiš.

Babiš k nové frakci v europarlamentu

Naše slova z kampaně, že Babiš je „Rusko, pro tebe všecko“, se naprosto naplnila, okomentovala na sociálních sítích znovuzvolená europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS) účast hnutí ANO v nově vzniklé frakcí Patrioti pro Evropu. Babiš se na evropské úrovni spojuje oficiálně s Robertem Šlachtou, uvedla s tím, že do frakce vstoupila i koalice Motoristů a Přísahy. Vznik nového uskupení v europarlamentu vyvolal bouřlivé reakce politiků z koalice Spolu.

Babiš a Šlachta „tak budou mimo jiné sekundovat Orbánovi, který jezdí za ruským vrahem Putinem, rakouským Svobodným, kteří mají za sebou řadu skandálů týkajících se spolupráce s Ruskem,“ napsala Vrecionová na sociální síti X. „Naše slova z kampaně, že Babiš je Rusko pro tebe všecko, se naprosto naplnila,“ shrnula.

ČTĚTE TAKÉ: Orbánova cesta do Moskvy má smysl, shodli se komentátoři. Kulidakis vzpomněl na Kissingera

Narážela tak na slogan „Česko, pro tebe všecko“, kterým hnutí ANO lákalo voliče k letošním volbám do Evropského parlamentu. Začátkem května se stal terčem antikampaně koalice Spolu, které se povedlo zaregistrovat doménu ve znění sloganu. Umístila na ni fotografie šéfa hnutí Andreje Babiše a lídryně kandidátky Kláry Dostálové s ruskými vlajkami na tvářích a nápisem „Rusko, pro tebe všecko“.

Vrecionová není jedinou z ODS, které se nově vzniklá frakce Patrioti příliš nezamlouvá. Podle premiéra Petra Fialy slouží nová frakce vědomě či nevědomě zájmům Ruska a ohrožuje tak bezpečnost a svobodu Evropy. „Nazývejme věci pravými jmény. Patrioti pro Evropu slouží zájmům Ruska. Ať už vědomě, či nevědomě. A tím ohrožují bezpečnost a svobodu Evropy,“ napsal na síti X.

„Fiala je patologický lhář,“ reagoval Babiš. Podle něj se ANO na rozdíl od politiků nynějších vládních stran s Kremlem nikdy nepaktovalo. Fialovo vyjádření označil za nesmysl. „Je to stále ta stejná písnička, které ani pan premiér nemůže věřit,“ uvedl předseda ANO s tím, že Fiala podle něj usiluje o porážku Ruska. „Já bych si to také přál, no tak ať to zařídí,“ dodal.

Fiala si později ještě přisadil: „Andrej Babiš tvrdí, že ANO prý plní svůj volební program. Opravdu? Tak proč svým voličům před volbami do Evropského parlamentu zatajili, že se spojí s těmi, kteří jdou proti zájmům českých občanů? Protože noví evropští spojenci ANO například chtějí České republice zabránit v dostavbě jaderných elektráren, chtějí zrušit v EU volný pohyb osob a kapitálu a tím poškodit naše firmy a jejich zaměstnance a aktivně vystupují v zájmu Ruska, proti zájmům demokratické Evropy a její bezpečnosti.“

Europarlamentní frakce Patrioti pro Evropu vznikla v pondělí. Mezi jejími členy jsou mimo jiné francouzské Národní sdružení (RN) Marine Le Penové, maďarský Fidesz premiéra Viktora Orbána či právě ANO českého expremiéra Andreje Babiše. Tvoří ji 84 europoslanců ze 12 zemí, čímž se stala třetí nejsilnější politickou skupinou v europarlamentu.

Na sociálních sítích sklízí i velmi ostré komentáře českých koaličních politiků. „Pár dnů poté, co si Viktor Orbán třese rukou s Vladimirem Putinem a diskutuje s ním o ‚řešení konfliktu na Ukrajině‘, Putin bombarduje dětskou nemocnici. Takto si všichni představují to nastolení míru? S Putinem nelze vyjednávat. Nebuďme komplici a užiteční idioti Kremlu,“ napsal na svůj profil na sociální síti X europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09).

Podle lidoveckého europoslance Tomáše Zdechovského se Putinovi podařilo dosadit do europarlamentu „trojského koně“. „Samou radostí nechal vybombardovat v Kyjevě dětskou nemocnici a porodnici. Bravo!“ sdílel s hashtagem #PutinIsaWarCriminal.

Vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) na síti X napsal, že „Babiš zhnědnul“. „Jeho cesta od populistické pravicové strany přes socialismus a teď k nacionalismu, který bohužel v Evropě zároveň silně koketuje s nekritickým pohledem na Rusko včetně přebírání rétoriky Putinovy dezinformační sítě, jen potvrzuje předchozí komentáře pirátského ministra Lipavského, že je Andrej Babiš počínající bezpečnostní hrozbou,“ uvedl.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Turek se přidal k Babišovým Patriotům. Frakce je plná silných osobností, pochvaluje si

Tagy: