Vondra o „Babišově“ frakci: V europarlamentu budou řvát, ale nikdo si jich nevšimne

Alexandr Vondra (ODS) v Partii Terezie Tománkové

Věra Kovářová, Radim Fiala, Markéta Gregorová, Kateřina Konečná, Alexandr Vondra

Zástupci nové frakce Patrioti pro Evropu budou v Evropském parlamentu hodně křičet, ale nikdo si jich nevšimne. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to pronesl opětovně zvolený europoslanec Alexandr Vondra (ODS). Ze zavedených uskupení nebude podle něj nikdo chtít s novou frakcí spolupracovat.

Europoslanec zdůraznil, že nově zvolení čeští zástupci do europarlamentu za koalici Spolu zůstávají ve svých frakcích – tedy Luděk Niedermayer a Ondřej Kolář (oba TOP 09) s Tomášem Zdechovským (KDU-ČSL) v uskupení Evropská lidová strana, zatímco Vondra, Veronika Vrecionová a Ondřej Krutílek (všichni ODS) setrvají u Evropských konzervativců a reformistů.

K TÉMATU: Patrioti mluví stejně jako Fiala v opozici, tvrdí komentátoři. Pro evropskou politiku budou klíčoví

„Nic nového pod sluncem. To, co jsme tvrdili v předvolební kampani, jsme také dodrželi,“ řekl v pořadu 360°. Vzápětí se opřel do nově založené frakce Patrioti pro Evropu, do níž vstoupili z české kotliny mimo europoslanců ANO i lídr koalice Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek společně s další novou europoslankyní Nikolou Bartůšek.

„Jejich představitelé budou v europarlamentu hodně řvát, ale budou zcela izolovaní. Nikdo si jich nevšimne a nikdo z mainstreamových frakcí s nimi nebude chtít spolupracovat,“ je přesvědčen Vondra. Na půdě EU podle něj půjde „občas o zajímavé divadelní představení, které ovšem nebude mít žádný politický význam“.

Znovuzvolené europoslankyni Kateřině Konečné (KSČM) na frakci, kterou zakládal Andrej Babiš (ANO) společně s maďarským premiérem Viktorem Orbánem a předsedou Svobodné strany Rakouska Herbertem Kicklem, především vadí, že jsou v uskupení strany, které chtějí zrušit Benešovy dekrety. Postoj k válce na Ukrajině vnímá také jako odlišný.

„Do této chvíle jsme s Ondřejem Dostálem za koalici Stačilo! nezařazení. Nicméně jednání probíhají a nevylučujeme, že to může být v řádu měsíců jinak,“ uvedla v pořadu 360°.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jméno eurokomisaře oznámíme do konce července, sliboval Fiala. Teď své výroky mírní

Tagy: