Stavební úřady cupují Bartošovu digitalizaci. Čekají nás náročné měsíce, vzkázal ministr

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti)

Tlak na ministra Bartoše sílí

Velké množství úředníků se bouří. Důvodem je dle jejich slov nepovedená digitalizace stavebního řízení. Otevřený dopis s žádostí o přiznání pravdy o nefunkčnosti systému ministru Ivanu Bartošovi (Piráti) podepsali zaměstnanci úřadů napříč Českem. Stovky stížností chodí nejen poslancům, ale také do redakce CNN Prima NEWS. Přestože redakce během dne několikrát žádala o vyjádření ministra Bartoše, do uzávěrky se pro CNN Prima NEWS nevyjádřil.

Nefungují základní funkce, nedá se přihlásit, nejde opravit chyba, s novým systémem nestíháme. Na to všechno si stěžují úředníci. „Jsme v situaci, kdy to bohužel zkoušíme systémem pokus-omyl. Moc správných dokumentů se nám proto nepodařilo vypravit,“ řekla úřednice ze stavebního úřadu v Děčíně Markéta Srbová.

ČTĚTE TAKÉ: Společný podnik DPP s developery je podle auditu vhodný, ale má rizika. V koalici panují neshody

„Když se na ministerstvo pro místní rozvoj obracíme se žádostí o pomoc, kolikrát od nich neobdržíme žádnou zpětnou vazbu,“ uvedl pro CNN Prima NEWS mluvčí Magistrátu města Děčín Luděk Stínil. A komunikace od úředníků na téma fungování digitalizace je ještě peprnější.

„Naprosto vážně uvažuji, že nehoráznosti, nelogické nesmysly a neschopnost našich představitelů už nechci podporovat svojí prací a svým omezeným časem na této planetě a raději půjdu na pracák,“ napsala jistá úřednice z Kraslic.

Novinka neumí ani to, co zvládal starý systém

Podle starosty Brna-Židenic Petra Kunce není ani 24 dní po spuštění nového systému zahájeno ani jedno stavební řízení. „A to nejen podle nového zákona, ale nelze zahájit ani podle zákona starého. Ba co hůř, nejde ani kolaudovat, byť se slibovalo, že bude k dispozici přechodné období,“ uvedl v pořadu Hlavní zprávy.

„Systém neumí ani načíst IČO podle obchodního rejstříku, neumí načíst stavební parcelu, nedokáže vybrat účastníky řízení ani vygenerovat návrh usnesení. To jsou všechno věci, které minulý systém v pohodě uměl,“ dodal Kunc a ve vysílání CNN Prima NEWS vyzval Bartoše, aby se před televizními kamerami sám pokusil celou žádost podat.

Podle úředníků je jedním z řešení alespoň dočasné zprovoznění původního systému, ve kterém byli zvyklí pracovat. To ale ministerstvo pro místní rozvoj nemá v plánu a připravuje další školení pro zaměstnance.

„Budeme mít školení až 15. srpna, což je měsíc a půl po tom, co se systém spustil. Za jeden stavební úřad se ho navíc může účastnit pouze jeden pracovník, takže nevěřím tomu, že to školení bude kvalitní,“ sdělil vedoucí stavebního odboru Městského úřadu Holýšov Zdeněk Jiřička.

Opravujeme, ale bude to trvat, vzkázal Bartoš

Bartoš v úterý na sociální síti X uvedl, že ministerstvo nejzávažnější nedostatky opravuje tak rychle, jak je to možné. „Potíže s přechodem do nového režimu stavebního řízení jednoznačně jsou, nikdo to nepopírá. Čekají nás náročné týdny a měsíce, ale postupně se dostaneme do bodu, kdy i úředníkům digitalizace zjednoduší práci,“ napsal ministr. Na žádosti o vyjádření pro CNN Prima NEWS ministr nereagoval.

Podle poslance Martina Kolovratníka (ANO) je digitalizace stavebního řízení „gigantické selhání“. „Ministerstvo pro místní rozvoj nekomunikuje nebo na školeních ukazuje jakousi nefunkční maketu a jen tak se to nespraví. Proto vyzývám Ivana Bartoše k rezignaci a premiéra Petra Fialu (ODS) k tomu, aby začal okamžitě jednat a svolal krizový tým,“ řekl.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Prezident Pavel jednal s vládou o obraně. Formují nás obavy z války na Ukrajině, připustil

Tagy:
politika digitalizace Petr Fiala Děčín Ivan Bartoš stavební zákon Česko stavební úřad Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky Petr Kunc ekonomika, obchod a finance