Kubáček: Vláda nepřiznává nepopulární věci, nehledá odpovědi. Piráti začnou bouchat dveřmi

Politolog Jan Kubáček

K VĚCI 20.7.2023

Vláda nejenže nepopulární kroky nepřiznává, ale nehledá na ně ani odpověď, uvedl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS politolog Jan Kubáček. Už nyní se koalici dostává značné kritiky, s blížícími volbami se proto může soudržnost uskupení hroutit. Piráti začnou bouchat dveřmi, nastínil expert.

Kabinet řeší konsolidační balíček i důchodovou reformu, řada věcí však není jasná a podle některých expertů ani dostatečně doladěná. „Vláda dokonce není ve fázi, aby přiznávala nepopulární věci, a vůbec nehledá odpověď,“ uvedl Kubáček. Koalice se podle něj snaží celou situaci přibrzdit a další nepopulární kroky bude muset řešit další vláda.

ČTĚTE TAKÉ: Oprav dům po babičce? Je to šílené, hanba by mě fackovala, tepou vládu ekonomové i Kalousek

„Piráti i další přemýšlí, jak se tak trochu vyvázat z odpovědnosti této nepopulární vlády. Blíží se nám nebezpečný sled důležitých voleb, takže si myslím, že už v příštím roce budeme slýchat, že vláda zdaleka není tak jednotná a že se automaticky nerovná ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) a premiér Petr Fiala (ODS),“ nastínil Kubáček.

Už nyní podle průzkumů totiž situace nahrává spíše hnutí ANO, které by mohlo přebrat otěže po Fialově vládě. „Dovedu si představit, že možná i v příštím roce Piráti začnou hlasitě bouchat dveřmi, protože pro sněmovní volby v roce 2025 potřebujete úplně jinou tématiku a potřebujete se postavit někde uprostřed,“ pokračoval.

Pro Piráty by to byla velká strategická úniková hra, jak se vyvázat z nepříjemností. „Když to zjednoduším, nebýt Andrejem Babišem (ANO) ani Petrem Fialou. I Starostové a lidovci začnou přemýšlet o tom, že mají také svá témata, mají voliče postavené někde jinde, a budou se pokoušet odlišovat,“ dodal.

Tagy: