Kubáček: Vláda se bojí daně na víno. Lidovcům už nepomůže, ani kdyby rozdávali lahve gratis

Politolog Jan Kubáče

Bude daň na tiché víno? Kubáček tomu nevěří

Už nyní vám mohu slíbit, že spotřební daň na tiché víno nebude, sdělil ve vysílání CNN Prima NEWS politolog Jan Kubáček a dodal, že politické strany se jejího schválení bojí, a to hned z několika důvodů.

O spotřební dani měla vláda rozhodnout do konce května, na začátku dubna to sliboval ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Jenomže jednání se údajně odsunulo kvůli podstatnějšímu tématu – tentokrát důchodům.

ČTĚTE TAKÉ: EU by měla skončit dříve než zákaz spalovacích motorů, říká Majerová. Pustila se i do Vondry

„Pan ministr uvedl, že v současnosti má vláda na řešení jiné otázky, konkrétně tento týden důchodovou reformu,“ sdělil CNN Prima NEWS mluvčí ministerstva financí Filip Běhal.

Podle Kubáčka je to však ze strany vlády tah. „Chtějí to co nejvíce protáhnout, udělat z toho bramboračku a rozhodnutí vést až po evropských volbách, ve vztahu ke krajským volbám. Vláda je totiž dominantně moravská a krajské volby se dotýkají velmi důležitých moravských krajů,“ vysvětlil politolog.

Předáci stran proto mají podle Kubáčka strach. „Mnohé politické strany se bojí, že by část straníků odešla, neboť jsou to buď aktivní vinaři, nebo jsou v různých kulturních spolcích. Dále, že by Morava hlasovala proti vládě a podporu získaly třetí strany. Zároveň se politici obávají toho, že by jim začali revoltovat uvnitř straníci a projevilo by se to ve sněmovních volbách,“ poznamenal.

„Morava je mocné lobby a má svou brněnskou vládu, většina ministrů je odtud. Už jsme v permanentní kampani, a proto nechtějí dělat nic, co by je ohrozilo,“ připomněl.

Hlasitými odpůrci zavedení spotřební daně jsou lidovci, ale Kubáček si nemyslí, že by jim to nějak výrazně pomohlo ve volbách. „Oni prohrávají v zásadních ekonomických a sociálních tématech a pro své tradiční voliče jsou čím dál více jen ‚béčkem‘ ODS a tím, kdo ustupuje v zásadních sociálních normách. A to nepřebije, ani kdyby rozdávali lahve vína zdarma a do každé rodiny alespoň pět veltlínů,“ zdůraznil Kubáček: „Doba jim utekla, ustoupili v zásadních věcech a tohle je pro většinu marginálie.“

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zemědělci ustoupili od plánované demonstrace. Místo toho chtějí jednat s vládou

Tagy: