Majerová: EU by měla skončit dříve než zákaz spalovacích motorů. Pustila se i do Vondry

Trikoloru povede nadále Majerová, funkci obhájila na sněmu.

K věci (151)

Nejlepší by bylo, kdyby EU skončila dříve, než dojde k zákazu spalovacích motorů v roce 2035. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to pronesla předsedkyně Trikolory Zuzana Majerová. V tento scénář ale nevěří, řešením je proto podle ní odchod Česka z Evropské unie. Majerová se také ostře opřela do lídra eurokandidátky Spolu Alexandra Vondry (ODS), kterému prý jde jen o preferenční hlasy ve volbách do europarlamentu.

Předsedkyně Trikolory, která kandiduje do europarlamentu společně s SPD, uvedla, že už při hlasování o vstupu Česka do Evropské unie v roce 2003 byla proti. „Musíme umožnit opětovné referendum o tomto tématu. Pokud se ukáže, že většinová společnost má zájem o zachování v EU, každý demokrat toto rozhodnutí přijme,“ pronesla.

K TÉMATU: Politicky motivovaný atentát v Česku? Dojde k němu, mezi občany je celá řada bláznů, tvrdí Zeman

Vláda ale podle ní nechce, aby lidé rozhodovali o svých životech. I když vystoupení z EU odmítá i největší opoziční subjekt ANO, Majerová věří, že vše je otázka jednání a že „politika je umění možného“.

„Během svého působení na postu poslankyně jsem se několikrát setkala se záležitostmi, které zprvu působily jako neprůchodné, ale nakonec jsme v jejich případě díky konsenzu pohnuli. Takže já, jak se říká, nestahuji gatě před brodem,“ poznamenala šéfka Trikolory.

Zmínila, že další jednání v europarlamentu začnou až v novém složení. „V případě referenda by bylo stejně nejlepší, kdyby Evropská unie skončila dříve než zákaz spalovacích motorů pro rok 2035 a implodovala by zevnitř. Jenže tomu nevěřím, takže naší bytostnou snahou společně s V4 a dalšími balkánskými státy musí zůstat odchod,“ podotkla v pořadu K věci.

V souvislosti s emisními povolenkami hovořila o lídrovi kandidátky Spolu Vondrovi a jeho „názorových turbulencích za posledních 30 let“. „Jeho slovům nevěřím již mnoho let, stejně jako nikomu z představitelů vládního kabinetu. Vondra si jen jede svou předvolební kampaň, aby získal preferenční kroužky,“ dodala Majerová.

Některé z rozhovorů s kandidáty do Evropského parlamentu si můžete poslechnout zde:

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Migrační pakt by šel zrušit přes dětské pleny, řekl Mach. Zástupci koalice i ANO se mu vysmáli

Tagy: