Čeští hokejisté jdou do čtvrtfinále. Postup na MS proti Norům zajistili Kubalík a Flek

Čeští hokejisté vyhráli v zápase základní skupiny mistrovství světa v Rize 2:0 proti hráčům z Norska. Oba góly padly v první třetině a vstřelili je Dominik Kubalík a Jakub Flek. Ve druhém dějství se Češi ubránili dohromady jedenáct minut dlouhému oslabení. Vítězstvím si Češi zajistili postup do čtvrtfinále šampionátu. Další zápas čeká svěřence finského trenéra Kariho Jalonena v neděli 21. května. V 19:20 vyzvou hráče ze Švýcarska.

První významnější šanci otevřít utkání nabídli Norové českému národnímu týmu zhruba v polovině první třetiny. Po provinění hráčů Johannese Johannesena a Maxe Krogdahla si Čeští hokejisté zahráli přesilovku pět na tři, kterou ve 13. minutě využil Dominik Kubalík. Nejlepšímu střelci národního týmu nabili Roman Červenka a Jan Košťálek a hráč Detroitu Red Wings z pravého kruhu prostřelil norského brankáře. Kubalík tak zaznamenal již sedmý přesný zásah na letošním světovém šampionátu.

Druhý gól do šatny přidal na konci první třetiny Jakub Flek. Útočník brněnské Komety ujel norským obráncům a v sólovém nájezdu zamířil přesně na stranu vyrážečky severského gólmana. Po první třetině si díky tomu čeští hráči vytvořili poměrně klidný náskok. Nutno doplnit, že národní tým v první třetině podržel brankář Karel Vejmelka, který zlikvidoval 15 střel. Čeští útočníci jich na Henrika Haukelanda vyslali „jen“ devět.

ČTĚTE TAKÉ: Obavy se naplnily. Šampionát v Rize předčasně končí pro zraněné útočníky Chytila a Sedláka

Po čtyřech minutách od začátku druhé třetiny zahrozil českým obráncům Michael Haga, který z levého kruhu trefil tyčku Vejmelkovy svatyně. Zanedlouho Čechům hrozilo další nebezpečí, když se na trestnou lavici za podražení poroučel Košťálek. Jeho spoluhráči se s oslabením vypořádali dobře, nicméně pouhé sekundy po propuštění Košťálka fauloval norského hráče Daniel Voženílek. Rozhodčí navíc jeho provinění ohodnotili jako významně závažné a hráči Třince vyměřili trest pět minut a do konce zápasu.

Také v oslabení ale přišla velká šance českého nároďáku, kdy na norského gólmana mířili sami dva čeští hráči. Sobotkovo zakončení ale trefilo Haukelanda do výstroje. Zanedlouho poté se Flekovi nabídla podobná příležitost jako v první třetině, sólo na norského gólmana ale tentokrát neproměnil. Pětiminutové oslabení ale Čeští hráči skvěle ubránili, dlouho se nicméně radovat nemohli. Již krátce po skončení dlouhého trestu se po rozporuplném rozhodnutí hlavního arbitra na kárnou lavici poroučel Radan Lenc.

Trápení českých hráčů tím ale zdaleka nebylo u konce. Dvě a půl minuty před koncem druhého dějství šel na trestnou lavici podruhé v sobotním zápase Košťálek, tentokrát za zdržování hry. Norským hráčům se tak ve druhé třetině nabídlo dohromady 11 minut přesilové hry. Kotouč za Vejmelkova záda ale nedostali.

Start třetího dějství začal pro hráče se lvem na prsou o dost lépe než předchozí část. Po faulu norského hráče si Češi zahráli čtyřminutovou přesilovku, protože Košťálek při zásahu utrpěl krvavý šrám v obličeji. Dlouhou hru pěti proti čtyřem ale svěřenci finského trenéra Kariho Jalonena nevyužili. I další dvouminutové oslabení, které následovalo zanedlouho po předchozím trestu severského hráče, Norové ubránili.

Třetí třetina se nesla v poměrně poklidném duchu. Změnu skóre nepřinesla ani třetí přesilová hra českého týmu v závěrečném dějství. Zápas tedy skončil stejným poměrem jako na konci první třetiny. Češi si však díky vítězství zajistili postup do čtvrtfinále.

Tagy:
Norsko Švédsko hokejista Dominik Kubalík čtvrtfinále Jakub Flek Mistrovství světa v ledním hokeji Kari Jalonen Dinamo Riga Jan Košťálek