Kubek: Jde o diktát, stát nechce za zdravotní péči platit. Zdroje nejsou bezedné, namítl Cikrt

Milan Kubek a Tomáš Cikrt

Cikrt s Kubkem o protestech lékařů

Vláda si objednává určitý objem zdravotní péče, ale není ochotná za něj zaplatit. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedl prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek. Protesty praktických lékařů proto podporuje. Podle šéfredaktora Zdravotnického deníku Tomáše Cikrta ale problém ve zdravotnictví není v objemu peněz.

Podle Kubka jde o neférový diktát. „Vláda zneužívá své postavení, že rozhoduje o tom, kolik budou zdravotní pojišťovny za péči zdravotnickým zařízením, ať už jsou to soukromí lékaři nebo nemocnice, platit,“ nechal se slyšet. Česká lékařská komora proto protest praktických lékařů podporuje. „I když jsou na tom některé skupiny lékařů, třeba ambulantní specialisté, hůře, praktičtí lékaři rozhodně mají spoustu důvodů k tomu, aby byli nespokojeni,“ popsal Kubek.

ČTĚTE TAKÉ: Jak dopadne stávka praktiků? Když ministerstvo upraví vyhlášku, akci odvoláme, řekl jejich šéf

Uvedl, že objem peněz ve zdravotnictví se sice za posledních 10 let zdvojnásobil, ale je tu celá řada dalších faktorů. „Musíme si uvědomit, jaká je kumulovaná míra inflace za tu dobu a navíc nám populace stárne. Lidé se dožívají vyššího věku a čím více máme starších lidí, tím více máme chronicky nemocných pacientů. Ta léčba je prostě nákladná,“ vysvětloval prezident ČLK.

Podle Tomáše Cikrta je otázka peněz ve zdravotnictví stále stejným problémem. „Takových soubojů mezi ČLK a ministerstvem bylo za posledních 20 let hodně. Myslím ale, že to není v objemu peněz, pes je zakopán jinde,“ nechal se slyšet s tím, že řešit by se mělo to, co je podstatné. „Například nějaká reforma zdravotnictví, změna struktury, a podobně,“ popsal Cikrt.

„Souhlasil bych s panem prezidentem v tom, že politici rádi slibují a vytvářejí dojem, že si skutečně můžeme dovolit všechno, ale ty veřejné zdroje nejsou bezedné,“ dodal Cikrt.

Česko čeká protest lékařů

K protestům praktických lékařů, vyhlášeným na konec října, se přidají i ambulantní specialisté. Také oni nesouhlasí s podobou úhradové vyhlášky na příští rok a chtějí proto zavřít na dva dny ordinace. Praktičtí lékaři naplánovali protest od úterý 29. října do středy 30. října. V tyto dny by měly být ordinace zavřené, na jejich dveřích by měly být uvedené kontakty pro případ akutní nouze.

Výzvu k připojení k protestu zveřejnilo Sdružení ambulantních specialistů na webu. Ministerstvo zdravotnictví podle nich návrhem úhradové vyhlášky třetím rokem ignoruje inflaci a nárůst nákladů na péči. „Stále jsme připraveni jednat. Našim cílem není protest, či jakékoli obtěžování pacientů, ale nezbytná náprava stavu úhrad naší péče o ně,“ uvádí sdružení. Své členy vyzvalo, aby 29. a 30. října zavřeli ordinace.

S návrhem úhradové vyhlášky na příští rok nesouhlasí kromě praktiků a ambulantních specialistů ani Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN), podle které může být meziroční pokles úhrad neústavní.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Covid se znovu rázně přihlásil o slovo. Nemocnice zakazují návštěvy, vrací se i respirátory

Tagy: