Covid se znovu rázně přihlásil o slovo. Nemocnice zakazují návštěvy, vrací se i respirátory

Nemocných s covidem v Česku přibývá.

Nemocných covidem přibývá

Krajské hygienické stanice v celé republice hlásí nárůst počtu případů respiračních onemocnění, včetně covidu a chřipky. Některé nemocnice už na vybraných odděleních zakázaly návštěvy. Jinde nabádají k přísnému dodržování hygienických pravidel a znovu přicházejí ke slovu i respirátory. Podle hygieniků by lidé neměli podceňovat očkování.

Mezi příznaky chřipky nebo covidu patří kašel, rýma, bolest hlavy i kloubů či horečka. Letos respirační onemocnění přišla o něco dříve, než bývá obvyklé.

ČTĚTE TAKÉ: Nebezpečné e-cigarety jsou i na českém trhu. Mohou být toxické a ohrozit zdraví, varují úřady

Nárůst případů je už vidět v krajích, například na jihu Čech. „Mezitýdně vidíme nárůst onemocnění o 10 až 15 procent a tradičně je nemocnost u malých dětí,“ uvedla pro CNN Prima NEWS ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Květoslava Kotrbová. Respiračními nemocemi na jihu Čech trpí přes 2,5 tisíce na 100 tisíc obyvatel. Vyšší je nemocnost je patrná i mezi seniory.

Náročné období mají lékaři i sestry v nemocnicích. Například v té pelhřimovské. Návštěvy sem mohou jen dvakrát týdně a pokud možno s respirátory na ústech. Stejně jako u chřipky by se měli lidé z ohrožených skupin nechat přeočkovat i proti covidu. Dřívější očkování je už nechrání dostatečně.

„U starších pacientů doporučujeme, aby podstoupili přeočkování. Očkování je určitě chrání před těžkým průběhem covidu,“ potvrdil lékař z interního oddělení z Nemocnice Pelhřimov Vlastimil Florián. V nemocnicích napříč Českem momentálně leží 380 pacientů s covidem. A nakažených přibývá.

Rozpoznat chřipku od covidu není jednoduché. „Jediné, čím můžeme odlišit tyto nemoci, jsou testy,“ vysvětlila Kotrbová. Těch je podle lékárníků dostatek. Očkování pak hradí pojišťovny. Podle epidemiologů počet nemocných s respiračním onemocněním ještě poroste. Kdy dosáhne maxima, není jasné. Vše bude závislé na nadcházejícím počasí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Loňské očkování vás nezachrání. Šíří se nová varianta covidu, experti vyzývají k vakcinaci

Tagy: