Pekarová: Nikdo mrznout nebude. Snižme však vlastní komfort, Sněmovna jde příkladem

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová

Rozhovor s Markétou Pekarovou Adamovou

Již v pondělí 12. září by vláda měla představit další balíček pomoci, jenž bude zaměřen nejen na domácnosti v energetické krizi. Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) by měl zavést zastropování cen energií. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) v pořadu Nový den vzkázala, že se jedná o výraznou změnu i pomoc. Zároveň podotkla, že by lidé neměli zapomínat na úspory – Sněmovna prý půjde příkladem.

Vláda by v pondělí měla představit strop cen energií pro domácnosti, školy či nemocnice. Na dotaz, zda tato pomoc bude v energetické krizi stačit, Pekarová Adamová odpověděla jasně: „Bude to výrazná změna a pomoc. Bude to krok, který je nejrazantněji možný. Navíc je podpořen dalšími nástroji pomoci, tudíž není vytržen z kontextu. Lidé mohou stále spoléhat na úsporný tarif, příspěvek na bydlení a další sociální dávky pomoci.“

Jednorázový příspěvek na dítě, ve výši pěti tisíc korun, však vláda v letošním roce opakovat nebude. „Musíme vážit na miskách vah, jak zadlužit děti, kterým nyní pomáháme – to ony budou dluhy platit, nezmizí samy od sebe. Ačkoliv ho neplánujeme opakovat, tak se jedná o výraznou pomoc. Zároveň však máme robustní sociální systém s řadou sociálních dávek. Není ostuda požádat o pomoc stát,“ podotkla.

Situaci se snažíme klidnit

Zdůraznila, že není pravda, že by vláda nepomáhala nebo pomáhala jen málo. „Je možnost říci si o dávky, které doplňuje právě příspěvek pro děti, jenž je nad rámec všeho,“ pokračovala. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v předvolební debatě na CNN Prima NEWS lidem radil, aby vyměnili hnijící dveře či okna, případně se zbavili plynu. Sama Pekarová Adamová pak lidem navrhovala, aby si v zimě oblékli dva svetry. Za provokaci však ani jeden výrok nepovažuje.

„Snažíme se komunikaci zlepšovat. Je zde řada strašáků, zejména opozice ve své rétorice pouze straší. My se to snažíme uklidňovat. Nikdo nebude v zimě mrznout, ale je nutné myslet i na úspory a energiemi neplýtvat. V uplynulých letech jsme přetápěli, a to až v 70 procentech případů,“ uvedla předsedkyně Sněmovny.

Vyzvala lidi, aby své chování nyní přehodnotili a trochu snížili osobní komfort. „Pomáháme, abychom energie na zimu měli – zásobníky jsou z 85 procent naplněny, máme nové zdroje LNG terminálu v Nizozemí. Děláme vše, abychom situaci zvládli bez uskromňování, ale i my ve Sněmovně budeme vytápět o 3 °C níže než dříve. Chceme přispět k tomu, abychom posílali méně peněz Putinovi. Jeden stupeň dolů znamená úsporu šest procent, což už je znatelné,“ dodala.

Babiš se překonal, zuří Pekarová

Ve vysílání CNN Prima NEWS se vyjádřila také k chystanému soudu, který se bude zaobírat kauzou Čapí hnízdo a bývalým premiérem Andrejem Babišem (ANO). „Je důležité, že k tomuto kroku dochází. Snad uvidíme spravedlivost. Ale nelíbí se mi, jak k tomu Babiš přistupuje. Místo toho, abychom se ve Sněmovně věnovali pomoci lidem, tak o sobě mluvil jako o nové Miladě Horákové,“ podotkla.

Osobně to, že se předseda hnutí ANO přirovnával k obětem politických procesů z 50. let, označila za něco, co nemá obdoby. „Babiš překonal sám sebe. Je nevídané, aby v demokracii sám sebe označoval za oběť politických procesů,“ uzavřela.

Záznam předvolební superdebaty si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy:
energie ceny pomoc Andrej Babiš opozice Nový den Markéta Pekarová Adamová pořady CNN Prima NEWS soud energetika poslanecká sněmovna Čapí hnízdo vláda sociální dávky zastropování vláda Petra Fialy Poslanecká sněmovna ČR