Je to provokace jednotlivců. Přejí si konflikt, říká Rakušan k šibenicím před Sněmovnou

Demonstrace na Malostranském náměstí se ani tentokrát neobešla bez šibenice.

Konvoj a protesty před Sněmovnou

Na pražském Malostranském náměstí před Poslaneckou sněmovnou probíhala od úterního rána demonstrace spolku Chcípl PES. Namířena byla proti schválení vládní novely pandemického zákona. Účastníci akce se pustili do šarvátky s policisty a jednoho zranili. Strážci zákona v souvislosti s útokem zajistili šest lidí. Na místě je podle policejních odhadů zatím zhruba 700 demonstrantů, kteří nadávají novinářům i kolemjdoucím lidem s rouškami. Došlo také na kritizované šibenice či pyrotechniku.

Už od rána demonstrují před Poslaneckou sněmovnou lidé, kterým vadí novela pandemického zákona. Podle policistů bylo na místě asi kolem 700 odpůrců vládních opatření. Zhruba kolem 14:30 se atmosféra na místě velmi zdramatizovala. Část demonstrantů totiž fyzicky napadla policisty, přičemž jeden z nich utržil zranění. Policisté v souvislosti s útokem zajistili šest lidí.

Nepokoje před Sněmovnou nicméně zdaleka neskončily. Demonstranti již několik hodin bubnují a pískají na píšťalky, někteří z nich nadávají reportérům i kolemjdoucím lidem s nasazenými respirátory. Jeden z protestujících použil i pyrotechniku, policie ho proto zadržela.

I tentokrát si demonstranti na místo přinesli makety šibenic. Na ně nyní pověsili pytle s nápisy jako „Ekonomika“ nebo „Vzdělávání“. Zmíněné šibenice už před týdnem na minulé demonstraci kritizovali mnozí politici a policie začala prověřovat, zda nejde o přestupek.

Akci svolalo hnutí Otevřeme Česko –⁠ Chcípl PES. Demonstranti křičí hesla jako „svobody se nevzdáme“ či „nejsme ovce“. Očekává se, že během úterka na místo dorazí desítky dalších lidí. Do Prahy totiž míří tzv. konvoje svobody, tedy protestní jízdy odpůrců vládního pandemického zákona. Mělo by jít o několik desítek aut.

Organizátoři akce uvádí, že cílem konvojů není zablokování Prahy, ale „deklarace nesouhlasu s přijetím novely pandemického zákona a omezování osobních svobod občanů ČR“. Demonstrace před Sněmovnou má trvat až do úterního večera. Spolek Chcípl PES tvrdí, že je připraven protestovat i několik dní.

K šibenicím se v průběhu dne vyjádřil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Na Twitteru je označil za „otřesný a urážlivý symbol, který překračuje etické hranice civilizovaného světa“. „V atmosféře nenávisti se dialog vést nedá,“ doplnil ve svém příspěvku.

Policie ale proti šibenicím jako takovým zakročit nemůže, jakkoliv jde o nevkusné vyjádření názoru. „Je to provokace pár jednotlivců, kteří si přejí vyvolat konflikt. Policie však nemůže řešit míru dobrého vkusu, ale jen překročení zákona, proto nezasahuje a situaci sleduje. My zatím jednáme o tom, jak dál zmírňovat opatření proti covidu, který nás všechny trápí už dva roky,“ připsal Rakušan.

K nepokojům před Sněmovnou se vyjádřil také ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). „Šibenice, výhrůžky a nyní i zraněný policista, kterého demonstranti před Sněmovnou napadli a poslali ho do nemocnice. Vyjádření nesouhlasu respektuji, ale tohle nenávistné a násilné jednání do slušné společnosti opravdu nepatří. Demokracie je diskuze, nikoliv pouliční násilí!“ uvedl na Twitteru.

Tagy:
policie Policie ČR demonstrace šibenice Vít Rakušan ministerstvo vnitra protesty Praha vojenský konvoj Chcípl pes Otevřeme Česko Malostranské náměstí pandemický zákon Poslanecká sněmovna ČR Parlament České republiky