Kučera: Plošné navyšování mezd není správné. Vláda si našla originální výmluvu, nechápe Nacher

 Místopředseda TOP 09 Michal Kučera a místopředseda poslaneckého klubu hnutí ANO Patrik Nacher

360° (243)

Navyšování mezd není podle místopředsedy TOP 09 Michala Kučery správné a stát by se naopak měl snažit obecně více šetřit. Poslanec Patrik Nacher (ANO) v reakci na to v pořadu 360° na CNN Prima NEWS zkritizoval způsob komunikace současné vlády nejen směrem k odborům, ale i k široké veřejnosti. Podle něj se představitelé koalice neustále vymlouvají.

Nacher obvinil vládnoucí koalici zejména z nejasného lavírování v rozpočtové politice. Dobře je to podle něj vidět na způsobu nedávné komunikace s odbory. Slíbené navýšení mezd odborům nakonec vláda v požadované míře nepřiznala. „Co udělala vláda, to je naprosto originální. Je to originálně negativní,“ uvedl Nacher. Následně také zkritizoval „vládní tajnůstkaření“ o podobě budoucího státního rozpočtu.

ČTĚTE DÁLE: Jurečka – Penzijní věk by měl po reformě růst pomaleji. Koalice se na změně dohodla

„Plošné přidávání mezd v tomto roce nikdy nebylo cílem této vlády a vláda samozřejmě drží svůj postoj,“ hájil koaliční strategii Kučera. „Vláda se snažila dělat nějaké ústupky. V okamžiku, kdy to odbory skrečovaly a odešly od stolu, zůstala u toho, co slíbila,“ dodal.

Kučera upozornil, že hluboký deficit veřejného rozpočtu je ještě dědictvím předcházející vlády Andreje Babiše z hnutí ANO. „My se musíme právě s tímto deficitem ve všech těch jednotlivých položkách vyrovnat,“ konstatoval poslanec.

Vládní snahy o šetření však Nacher zpochybnil. Podle něj naopak počet státních zaměstnanců a s tím spojené výdaje v posledních letech živelně rostou. „Jde o to, že to vytváří nějaký signál do společnosti. Vy budete všichni šetřit, ale u nás na úřadech tady těch lidí bude více,“ poukázal.

Podle Nachera je celkově problémová komunikace vlády výsledkem nesourodého složení koalice. „Za mě je způsob komunikace této vlády zvláštní. Je to podle mě daň za to, že je složená z pěti naprosto různorodých subjektů,“ nechal se slyšet opoziční poslanec. „Spojil je jenom program antibabiš,“ glosoval Nacher.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Čunek  S digitalizací Bartoš oklamal sám sebe, neznal zákon. Slova o rezignaci zazněla i z ODS

Tagy: