Čunek: S digitalizací Bartoš oklamal sám sebe, neznal zákon. Slova o rezignaci zazněla i z ODS

Jiří Čunek v Partii Terezie Tománkové

360° (242)

Starosta Vsetína a dlouholetý lidovecký politik Jiří Čunek ostře zkritizoval ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) za problematickou digitalizaci stavebního řízení. Bartoš prý prokázal zásadní neznalost legislativy a tím oklamal i sám sebe. Hlasy o možné rezignaci zazněly v pořadu 360° ve vysílání CNN Prima NEWS i od senátora Raduana Nwelatiho (ODS) a opozičního poslance Radka Vondráčka (ANO).

V Čunkových očích Bartoš podcenil přípravu na celý proces digitalizace. „Především musí znát stavební zákon, a to on evidentně neznal. Neměl s ním zkušenosti a nedoučil se ho. V tom je problém,“ uvedl zkušený politik.

ČTĚTE DÁLE: Ústecký hejtman přišel o řidičák. Schiller jel v obci více než stovkou, nyní si platí šoféra

Ačkoliv jsou lidovci i Piráti koaličními partnery ve vládě, Čunek kolegu nešetřil. „Jenom podotknu, že já jsem senátor. Nejsem poslanec. Mě volí lidé,“ vysvětlil svoji pozici s tím, že on koaliční dohody za lidovce nepodepisoval.

Pro Radka Vondráčka je problém digitalizace stavebního řízení zapříčiněn především přílišným spěchem z Bartošovy strany. „My (hnutí ANO) jsme prosili, žádali, vyzývali pana ministra Bartoše, ať to odloží. On nám velice sebevědomě tvrdil, že je všechno v pohodě, že se to stihne,“ popisoval Vondráček.

Hnutí ANO podle Vondráčka formu digitalizace stavebního řízení připravilo již v roce 2021. Návrh se nikdy nerealizoval, jelikož po volbách nově vzniklá vláda nápad shodila ze stolu. „Teď je ohrožený celý sektor národního hospodářství. Odneseme to všichni,“ prorokoval Vondráček.

Své rozhořčení z Bartošovy digitalizace neskrýval ani senátor Nwelati. „Měli jsme to odložit. To, co se stalo, je v tuto chvíli dle mého názoru velká katastrofa na stavebních úřadech. Úředníci už přemýšlejí o tom, že odejdou,“ nechal se slyšet někdejší primátor Mladé Boleslavi.

Bartoše by nejraději poslal na terénu. „Já bych mu doporučil, ať se přijde podívat na ty stavební úřady, ať vidí, jak to nefunguje,“ uzavřel Nwelati.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rozpor v ODS o rentu pro olympioniky  Nehledat uplatnění po kariéře? Nesmysl, míní Skopeček

Tagy: