EXKLUZIVNÍ MODEL: Hnutí ANO dále kraluje. Konečná, Šlachta i Motoristé by přeskočili lidovce

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Červnový volební model ANO stále vítězí, do Sněmovny by se dostali komunisté

Sněmovní volby by v červnu opět vyhrálo hnutí ANO, ukázal exkluzivní průzkum agentury STEM pro CNN Prima NEWS. Na druhém místě se nadále drží ODS. Naopak Piráti, SPD i TOP 09 si významně pohoršili. Překvapivým elementem jsou ovšem komunisté, kteří by se dostali do Poslanecké sněmovny. Z vládních stran jsou na tom nejhůře lidovci – přeskočila by je jak Přísaha expolicisty Roberta Šlachty, tak Motoristé sobě, kteří zaznamenali velký úspěch v uplynulých evropských volbách.

Opoziční hnutí ANO zůstává nadále nejsilnějším politickým subjektem. V červnovém hlasování do dolní komory by dokázalo oslovit zhruba třetinu voličů se ziskem 32,9 %. S velkou rezervou se na druhé příčce umístila vládní ODS s relativně stabilními 14,8 %.

Výrazněji oslabila Česká pirátská strana, byť skončila v červnovém volebním modelu na třetím místě s 8,7 %. Stejně tak hlásí pokles druhé opoziční hnutí SPD, které se musí v průzkumu spokojit s bramborovou medailí a 7,3 % hlasů. V obou případech se dá říct, že výrazný pokles odráží i výsledky evropských voleb, ve kterých jak Piráti, tak SPD museli konstatovat velký neúspěch a ztrátu mandátů

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pokud se lidovci trhnou od Spolu, bude to sebevražda. Kalousek už je jak Zeman, říká ministr Marek Ženíšek

Hnutí STAN se drží se svými 6,8 % na relativně stabilní pozici. Velkým překvapením se ovšem může stát KSČM v čele se znovuzvolenou europoslankyní Kateřinou Konečnou – v červnovém volebním modelu se totiž vyšvihla nad pětiprocentní hranicí potřebnou pro vstup do Poslanecké sněmovny. Komunisté opustili dolní komoru v roce 2021, tehdejší sněmovní volby pro ně skončily debaklem.

Naproti tomu by vládní TOP 09 – pokud by kandidovala sama a nikoliv v rámci koalice Spolu – musela oželet poslanecké mandáty. Do Sněmovny by se s volebním výsledkem 4,5 procent totiž už nedostala. To samé platí pro KDU-ČSL, kteří se v červnovém modelu dočkalo katastrofálních 2,5 procent. Skončilo by na stejné příčce jako SOCDEM.

Šlachta i Motoristé ve Sněmovně

Lidovce by navíc přeskočila jak Přísaha expolicisty Roberta Šlachty (3,7 %), která už během minulých sněmovních voleb měla Sněmovnu na dosah ruky, tak Motoristé sobě (2,7 %). V koaličním uskupení by měli velkou šanci získat poslanecké mandáty. Volební výsledek okolo dvou procent pak mají Zelení, Svobodní, PRO či Trikolóra.

„Nacházíme se v období krátce po volbách do Evropského parlamentu, které po delší době otestovaly rozložení politických sil a ochotu voličů je podpořit. Volby do EP některé tendence potvrdily, ale přinesly rovněž několik nových podnětů. Jedním z efektů je mírně rostoucí zájem o politické dění, což se v modelu promítá očekávanou vyšší účastí než v minulých měsících,“ okomentovala agentura STEM exkluzivní průzkum pro CNN Prima NEWS.

„Hnutí SPD pravděpodobně získalo v souvislosti s volbami do EP novou konkurenci pro roli reprezentanta protestních hlasů. Z úrovně kolem deseti procent oslabilo v červnu 2024 na cca sedm procent. Naopak posiluje strana KSČM, která uspěla v rámci koalice STAČILO! v evropských volbách. Rovněž strana PRO zůstává na svém zisku kolem 2 procent.

Nejsilnějším projevem voleb do EP je růst relevance strany Motoristé sobě a posílení možného zisku hnutí Přísaha, které společně výrazně uspěly v evropských volbách,“ dodali zástupci agentury STEM.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Chtějí hlasy ze zahraničí, obvinil koalici Radek Vondráček. Změnu slíbilo už ANO, oponoval Jan Jakob z vládního tábora v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Tagy: