Kupka: Nežijeme ve spálené zemi, opozice kazí i advent. Země nevzkvétá, oponoval Kolovratník

Ministr dopravy Martin Kupka a jeho stínový protějšek z ANO Martin Kolovratník v Partii 10. prosince 2023

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 10.12.2023

Opozice chce i v době adventu vytvořit představu, že žijeme ve spálené zemi, že tady nic nejde, ale ve skutečnosti tomu tak není, uvedl v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS místopředseda ODS a ministr dopravy Martin Kupka. Poslanec za hnutí ANO Martin Kolovratník však oponoval, že je ministr příliš optimistický a o vzkvétání naší země se nedá hovořit.

„Pan ministr řekl, že se snažíme vyvolat dojem spálené země, ale nikoliv, my pouze realisticky ukazujeme na to, že tato země nevzkvétá,“ konstatoval ve vysílání Kolovratník a poukázal na vývoj HDP, který je u nás v záporných hodnotách, což je podle poslance za hnutí ANO vizitkou současné vlády.

ČTĚTE TAKÉ: Kartelová dohoda o zdražování? Ministr absolutně lže, nic takového neexistuje, říká Prouza

Upozornil, že neschopnost vlády snížit ceny potravin spočívá v „ohromném balíku nákladů“, které na firmy, konkrétně řetězce, přenáší. Ať už se jedná o energie, náklady na dopravu či třeba korporátní daň, vše z toho je zatěžuje. A není divu, že řetězce pak nehodlají ceny snižovat.

Řešením této situace by ale mohlo být jednání mezi ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL) a vedením antimonopolního úřadu, které je podle Kupky v plánu. „Jsem přesvědčen o tom, že ten krok, pokud přichází, je dobře, ale přichází pozdě,“ zdůraznil Kolovratník.

Podle Kupky navíc na tom česká ekonomika není tak špatně: „Máme samozřejmě spoustu problémů, to je přirozené. V této době jim čelí většina států. Ale například to, že máme téměř nulovou nezaměstnanost, že nám zahraniční agentury zlepšují rating, to má významný dopad na to, kolik Česká republika bude platit za své historické dluhy,“ upozornil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Schillerová: Fiala je celému národu pro smích. Snížení DPH se rozplyne jak pára nad hrncem

Tagy: