Kartelová dohoda o zdražování? Ministr absolutně lže, nic takového neexistuje, říká Prouza

Tomáš Prouza

Prouza o dražších potravinách

Pokud ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) mluví o kartelové dohodě obchodníků, jedná se o absolutní lež. Prohlásil to prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS. Podle něj je plánované zdražení potravin důsledkem vyšších cen od dodavatelů. Uvedl, že jedna z mlékáren bude dokonce od příštího roku platit za energie dalších 150 milionů korun. Prouza dodal, že pokud budou mít dodavatelé stejné ceny jako letos, můžeme se v obchodech dočkat dokonce levnějších potravin.

Ministr Marek Výborný v pořadu 360° na CNN Prima NEWS řekl, že obchodníci na trhu se mohou na cenách domlouvat. „Podíval jsem se do jednotlivých nabídkových listů, a pokud je smetana před Vánoci za 19,90 ve všech řetězcích, tak mám velké pochybnosti, zda to není na základě nějaké dohody,“ řekl Výborný. Dodal, že není soudce ani vyšetřovatel a prošetřit to musí příslušné orgány. „Je určitě namístě, abychom jako vláda vyzvali antimonopolní úřad, ať v těchto věcech koná,“ zdůraznil Výborný.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Doživotní výsluhy lékařům? Neadekvátní a nepřiměřené, vzkázal Fiala. Spustil vlnu kritiky

Prouza ale podobný postup obchodníků rezolutně popřel. „Kartelová dohoda není. Pokud to pan ministr říká, tak absolutně lže,“ řekl prezident svazu.

Podle něj antimonopolní úřad zkoumal ceny zemědělců a výrobců už v minulosti. „Úřad upozornil například na chybějící konkurenci dodavatelů. Proto bychom chtěli vidět strategickou změnu, tedy přiblížit se Polsku a u jedné potraviny mít na výběr od pěti či šesti dodavatelů. Dnes máme u základních potravin jen jednoho, maximálně dva dodavatele,“ řekl Prouza. Míč je teď podle něj na straně vlády, a ne zemědělců, potravinářů či obchodníků.

Viceprezident Hospodářské komory proto vyzval vládu Petra Fialy (ODS), aby dotáhla slibovanou změnu u dotačních pravidel v českém zemědělství. „Měla by podpořit menší zemědělce. Potřebujeme postavit konkurenci pro jednoho či dva dominantní dodavatele,“ uvedl Prouza.

Prouza: Pokud dodavatelé zdraží, zvýší se logicky ceny

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu se také vyjádřil k jednání s ministrem Markem Výborným, na němž měli obchodníci sdělit, jak to bude s cenami potravin od příštího roku. Podle Prouzy byl ministr informován o tom, že řada českých dodavatelů poslala výrazně vyšší ceníky než loni. „Platí, že pokud bude dodavatel dodávat potravinu za stejnou cenu jako letos, cena bude nižší o sníženou DPH. Pokud dodavatelé zdraží, logicky musí být vyšší cena,“ řekl Prouza.

Obchodníci totiž podle něj také musí řešit vysoké ceny energií. Řetězce ale mají většinou ceny zafixované na tři roky dopředu. Pokud se na pultech obchodů zdražuje, je to mimo jiné kvůli zvyšování mezd. „Viděli jsme výpočet jedné mlékárny a nové ceny za energie. Pro ně to znamená nárůst o 150 milionů korun. Pan ministr si to může zkontrolovat. Má nástroje, jak zjistit, zda v mlékárně vzrostly ceny energií,“ dodal Prouza.

K cenám potravin se vyjádřil i ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Celý rozhovor si můžete pustit zde:

Tagy:
jídlo energie ekonomika ODS Tomáš Prouza zdražování Marek Výborný Úřad pro ochranu hospodářské soutěže kartel Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky