Kupka: Polsko investovalo evropské peníze do dálnic. Nám ujel vlak a musíme si půjčovat

Partie Terezie Tománkové: Ministr dopravy Martin Kupka (ODS)

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 10.9.2023

Polsko dokázalo evropské prostředky využít pro masivní výstavbu dálniční sítě, Česku v tomhle bohužel ujel vlak, a na dostavbu dopravní infrastruktury si proto budeme muset půjčovat. V Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS to řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Přesto věří, že dálniční síť Česko dobuduje do deseti let. Podle poslance hnutí ANO Martina Kolovratníka je nutné, aby vláda dokázala své vize uskutečnit, místo aby o nich pouze mluvila.

„Úspěch Polska je dán tím, že dokázalo investovat evropské prostředky, nám v tom ujel vlak. Na dálnice již peníze nebudou a musíme si půjčovat,“ řekl Kupka v Partii.

ČTĚTE TAKÉ: Michálek: Pokud chceme kvalitní školy, musíme zdanit ty, kteří na válce nejvíce „rejžují“

Přesto jsou podle něj masivní investice do dopravní infrastruktury nutné i s tím, že se kvůli nim zadlužíme. „Musíme postupovat tak, abychom dokázali splatit historický dluh, že dálnice nemáme. Pokud bychom nedokázali dobudovat základní infrastrukturu, tak nám ostatní státy utečou jako Polsko,“ doplnil ministr dopravy.

Stínový ministr dopravy za ANO Kolovratník však tvrdí, že se za minulé vlády udělala spousta práce, aby se výstavba důležitých staveb urychlila. „Investice do fondu dopravy trvale rostly od roku 2013 až do roku 2021, kdy jsme vládu odevzdávali. Byli jsme schopni se dohodnout, určité kroky jsme udělali a současná vláda nevyužívá příležitostí,“ obvinil kabinet.

Kupka zároveň apeluje na veřejnost, aby pochopila, proč je zadlužování kvůli výstavbě dálnic a vysokorychlostních tratí nutné. „Pokud lidé nepochopí, proč musíme budovat dálnice a vysokorychlostní tratě, tak se nepohneme dopředu, přestože je to drahé,“ sdělil místopředseda ODS.

Kolovratník míní, že vláda by měla spíše konat než jen mluvit o vizích jako nedávno premiér a šéf ODS Petr Fiala. „My jsme ty kroky nastartovali, konkrétně liniový zákon. Je to jeden z klíčových kroků, který urychluje výstavbu dopravních staveb. Jsem ale k vládě velmi kritický. Pánové zapomněli, že už nejsou v opozici a vše není o marketingu,“ sdělil.

Tagy: