Kuriózní nehoda. Žák autoškoly dostal čtyři trestné body, aniž měl řidičský průkaz

Žák autoškoly způsobil nehody, přišel o čtyři body.

Pokuta pro mladíka z autoškoly

Policisté na Šumpersku vyšetřují kuriózní nehodu, za kterou dostal čtyři trestné body žák autoškoly. A to ještě před závěrečnými zkouškami. Při výuce totiž nezastavil na stopce a srazil se s jiným automobilem.

Srážka dvou aut v ulicích Šumperka ze začátku července se sice obešla bez zranění, ale vyvolala vášnivé debaty mezi experty i řidiči na sociálních sítích. Viníkem byl totiž žák za volantem vozu autoškoly.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Smrtelná nehoda na přejezdu v Leštině: Ženu srazil vlak, na místě zemřela

„Došlo k bočnímu střetu vozidel. Při nehodě vznikla škoda ve výši 120 tisíc korun. V tomto případě byla žáku autoškoly na místě udělena pokuta v příkazním řízení a do karty řidiče mu byly připsány čtyři body za porušení dopravních předpisů,“ uvedla mluvčí Policie České republiky Olomouckého kraje Miluše Zajícová.

A právě o faktu, že žák, který ještě nemá řidičák, dostal trestné body, se teď nejen na Šumpersku hodně diskutuje: „Když je v autoškole, tak si myslím, že se zacvičuje a nemělo by to tak být,“ uvedla jedna z dotazovaných reportérem CNN Prima NEWS. A souhlasí s ní i další respondentka: „Jako člověk, který čtyřicet let řídí, to považuji za nesmysl, protože by ho měl hlídat učitel autoškoly, a je to podle mého názoru absurdita.“

Přestože se názory veřejnosti na to, jestli žáka ve výcviku autoškoly trestat, různí. Podle dopravních expertů ale zákony hovoří jasně: „Ten, kdo řídí vozidlo, je řidič a plně zodpovídá za jízdu. V případě autoškoly musíme také rozlišovat, jestli to je na začátku výcviku, nebo na jeho konci,“ tvrdí dopravní expert Besip Miroslav Charouz.

Více faktorů

Policisté by podle odborníků měli při řešení podobných případů brát v úvahu také například fakt, jestli už má žák řidičák na jiné skupiny vozidel nebo jestli měl instruktor dost času nehodě zabránit.

„Mohlo by se zdát, že učitel na poslední chvíli zareaguje, takzvaně to zašlápne, stejně se ale do té křižovatky dostanou, stane se nehoda a potom vina celá spadně na něj,“ dodal Charouz.

Žák v každém případě může pokračovat ve výcviku. Pokud ale způsobí další dopravní přestupek nebo nehodu, může se v krajním případě takzvaně vybodovat dřív, než dostane řidičský průkaz.

Celou reportáž si můžete poslechnout ve videu výše.

Tagy: