Mléčné výrobky pod drobnohledem: Kvalita se zlepšuje, obchody přesto dovážejí z Polska

Kvalita českých mléčných výrobků se zvyšuje.

Mléčné výrobky pod drobnohledem

Kvalita českých mléčných výrobků se zlepšuje. Shodují se na tom porotci, kteří hlasují o mlékárenském výrobku roku. Zástupci supermarketů s nimi souhlasí. Dodávají ovšem, že pokud v Česku chceme stejně kvalitní mléčné výrobky jako v Německu nebo Rakousku, musíme ještě více investovat.

Odborná porota při hodnocení 72 výrobků přihlášených na soutěž o mlékárenský výrobek roku posuzovala několik parametrů – jaký má potravina vzhled, konzistenci nebo vůni a chuť.

ČTĚTE TAKÉ: Boj s dvojí kvalitou potravin jsme vyhráli, shodují se experti. Přetrvává jen u části zboží

„Samozřejmě snižujeme body, pokud nejsou sýry dostatečně prozrálé. To se pozná tak, že mají uvnitř takové světlé tvarohovité jádro,“ řekla CNN Prima NEWS Milada Plocková z Ústavu mléka, tuků a kosmetiky z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

„U plísňových sýrů je důležitá konzistence a porost plísně,“ řekl Václav Bárta z poradenské firmy působící v potravinářství Milcom servis. Podle něj se může stát také, že u sýra dojde k přerůstání plísně, což se hodnotí jako vada.

„Český mlékárenský průmysl se změnil, a to v roce 2004, když jsme vstoupili do EU,“ řekl pro CNN Prima NEWS předseda představenstva Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.

I přesto si výrobci stěžují, že každý druhý sýr na pultech supermarketů je ze zahraničí, především z Německa nebo Polska. Svaz obchodu přiznává, že se české mléčné produkty zlepšily, mlékárny prý ovšem nesmí usnout na vavřínech.

„Pokud chceme, aby kvalita rostla dále, je potřeba dál podporovat investice do zlepšování českého potravinářství. Tyto peníze se nám všem velmi rychle vrátí ve vyšší kvalitě i nižších cenách,“ řekl viceprezident Hospodářské komory Tomáš Prouza.

Nejlepší výrobky podle odborníků vyhlásí mlékárenský svaz na konci května.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Obchodní řetězce stahují z prodeje holandské kakao. Obsahuje látku způsobující rakovinu ledvin

Tagy:
soutěž chuť vůně investice sýr Tomáš Prouza mléko Česko Českomoravský svaz mlékárenský tvaroh vzhled Vysoká škola chemicko-technologická v Praze mléčný výrobek