Česko zasáhne silný vítr. Kvůli dešti a tání sněhu se rozvodní řeky, kde platí výstraha?

Na jihozápadě Čech bude od noci ze středy do čtvrtečního odpoledne vydatně pršet. Vlivem srážek a tání sněhu se rozvodní řeky – zejména ty, které odvodňují Šumavu a Český les. Některé toky mohou překročit první, případně i druhý povodňový stupeň. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V části České republiky, především v její jižní polovině, platí také výstraha proti silnému větru.

Upozornění před vydatnými srážkami platí od středečních 22:00 do čtvrtečních 13:00 hodin pro Jihočeský a Plzeňský kraj. Meteorologové tam předpokládají úhrny srážek nad 30 milimetrů za šest hodin. V těchto regionech se zvednou hladiny řek. Počítat je s tím dle ČHMÚ nutné do pátečního poledne.

Vysoký stupeň nebezpečí rozvodnění potoků a řek platí zejména pro oblasti Prachatic, Vimperka, Domažlic, Horažďovic, Klatov a Sušice. Voda se tam může vylévat i z břehů, uvedli meteorologové.

ČTĚTE TAKÉ: Převážně zataženo a deštivo, mírně se oteplí až ve čtvrtek. Kde je možné čekat sníh?

Ve čtvrtek bude podle nich zároveň zesilovat v části Česka západní vítr. Konkrétně v Praze, Středočeském, Jihočeském, Plzeňském, Pardubickém a Jihomoravském kraji a na Vysočině může místy foukat rychlostí 65 až 75 kilometrů v hodině. Večer vítr zeslábne.

Tagy: