Kvůli nerozvážnému skoku Honza ochrnul. Díky solidaritě lidí se konečně vrátil domů

Honza kvůli nerozvážnému skoku do vody ochrnul.

Honza kvůli nerozvážnému skoku do vody ochrnul

Díky solidaritě mnoha lidí se mohl vrátit domů. Takové pokračování má příběh Jana Hemzáčka ze Starého Plzence, kterému se před více než rokem v jediné vteřině radikálně změnil život. Nerozvážný skok do vody způsobil, že tehdy 31letý muž ochrnul a dlouhé měsíce byl v péči lékařů. Aby se mohl vrátit domů, bylo třeba postavit plošinu, na kterou ale rodina neměla dost peněz.

Po 15 měsících od osudného skoku je Honza konečně se svou rodinou. Z rehabilitačního zařízení v Kladrubech ho před pár dny přivezla sanitka. „Když přijede domů, tak se stejně jako teď nemůžu ubránit slzám. Říkám si, že už jsme se dočkali,“ svěřila se maminka Marie Hemzáčková.

Honza hned vyzkoušel plošinu, bez které by se na vozíčku do patra domu vůbec nedostal. „Všichni jste nesmírně hodní. Mám z toho velikánskou radost, děkuji vám,“ vzkazoval. Také se muselo kompletně přestavět a upravit horní patro. Finance na stavbu rodina neměla. Lidé jim nakonec poslali přes 700 tisíc korun.

Rodina nepřestává být vděčná

„Byly chvíle, kdy už jsme si říkali, že to nejde, že prostě na sbírce peníze nepřibývají,“ uvedla koncem července Honzova sestra. Maminka neskrývala dojetí. „Nesmírně chceme poděkovat za natočení reportáže. Mělo to velký význam a děkujeme všem, kteří přispěli,“ uvedla plačící žena.

Původně se měl Honza domů vrátit již v polovině července. Jeho návrat však zkomplikovalo dodání plošiny. „Kvůli zřejmě nedostatečným montážním schopnostem nebo vytíženosti firmy se všechno posunulo,“ vysvětlil otec Petr. Loňský 16. červen, kdy Honza nerozvážně skočil do řeky, by nejraději vymazal ze svého života. Je vděčný dvěma zachráncům, kteří ho vytáhli z vody.

„Už si uvědomoval vážnost svého zranění. Říkal: ‚Nemůžu hýbat rukama, nemůžu hýbat nohama‘,“ vzpomínal jeden ze zachránců Jakub Peca. Druhým mužem, kterému vděčí Honza za život, je Jiří Hlaváč. „Trošku mizel pod hladinou, zpětně potom byly vidět jenom jeho záda, hlavu měl pod vodou,“ doplnil.

Honza vzkázal, že většina skokanů dopadne jako on. „Ať si dobře rozmyslí, kam skáčou. Ať si zkouknou, co tam je a není,“ radil. Prvotní informace od lékařů byla, že se vůbec nebude hýbat. Má za sebou operaci páteře, obou rukou ale i stimulaci mozku. Nyní musí Honza pravidelně rehabilitovat – a to s odborníky anebo s maminkou, která s ním zůstane několik měsíců doma. Pak se budou v rodině v péči o Honzu střídat.

Tagy: