Kvůli Trumpovi jsem potřebovala ochranku, řekla Greta. Popsala vztah k mužům i alkoholu

Švédská klimatická aktivistka Greta Thunbergová poskytla rozhovor pro britský deník The Times, ve kterém se rozpovídala například o tom, že nikdy nepije a má potíže s randěním. Rovněž se svěřila, že kvůli průpovídkám Donalda Trumpa musela kdysi požádat o ochranku.

Začalo to stávkami a skončilo nominací na Nobelovu cenu. Každý si život švédské aktivistky Thunbergové spojuje především s vytrvalým bojem za tlumení dopadů klimatických změn, za což si v minulosti vysloužila uznání, ale i kritiku. Jaká je ale 19letá Švédka v osobním životě? Soukromé dveře nově pootevřela v rozhovoru pro britský list The Times.

V něm promluvila například o názoru na alkohol. „Nikdy bych nešla ven pít. Nikdy bych neudělala něco tak… hloupého. Nevím, jestli je to proto, že zkrátka nejsem ten typ člověka, nebo proto, že nechci být vidět. Asi od všeho trochu,“ zmínila Thunbergová.

S tím se pojí i její přístup ke vztahům. Švédka popsala, že je pro ni randění velmi komplikované kvůli tomu, že ji ostatní vnímají jako celebritu. „Když k někomu přijdeš, jsi mnohem zranitelnější. Lidé k tobě vzhlížejí, ale také jsi více zranitelná,“ svěřila se aktivistka novinářce.

Co Trump způsobil?

Thunbergová mluvila také o tom, že žije ze studentského stipendia a velmi skromně. Raději prý chodí pěšky, než aby využila taxi. A to i večer. Obyčejně také nepotřebuje, aby na ni někdo dohlížel. Uznává, že by mohla být více opatrná. K jediné výjimce v tomto ohledu ale došlo v roce 2019.

Tehdy totiž řečnila na půdě OSN, z čehož si později utahoval někdejší americký prezident Donald Trump. „Vypadá jako velmi šťastná mladá dívka, která se těší na skvělou a zářivou budoucnost. To je pěkné vidět,“ napsal exprezident na Twitter.

Po tomto příspěvku se prý na Thunbergovou sesypali uživatelé sociálních sítí a dokonce jí měli hrozit smrtí. „To bylo jediné období, kdy jsem měla ochranku. Ale trvalo to jen pár dní,“ řekla Švédka.

Thunbergová nakonec Trumpovi úder vrátila, když republikánský exprezident dosloužil v Bílém domě. „Vypadá jako velmi starý muž, který se těší na skvělou a zářivou budoucnost. To je pěkné vidět,“ napsala aktivistka na Twitter.

Tagy: