Greta otočila a šokovala postojem k energiím. Její slova vyvolala bouřlivé reakce politiků

Svedska klimaticka aktivistka Greta Thunbergova

Greta se vyslovila pro jadernou energii

Švédská klimatická aktivistka Greta Thunbergová v rozhovoru pro německou veřejnoprávní televizi šokovala svým pozitivním názorem na nukleární energii. Téma jaderných elektráren je totiž vysoce kontroverzní nejen v Německu, ale i v hnutí Fridays for Future, které sama Greta založila. Aktivistka v interview kritizovala berlínskou vládu za to, že využívá uhelnou energii místo jaderné.

Máloco je v Německu tak kontroverzní jako nukleární energie. Berlín se v posledních letech snaží systematicky tento energetický sektor vyřadit z provozu. Nadobro se měly všechny jaderné elektrárny vypnout už letos.

Jenže přišla ekonomická krize, pandemie, inflace a válka na Ukrajině a v Německu (jako jinde v Evropě) najednou museli řešit nedostatek energie. Ukázalo se totiž, že tolik vzývané solární, větrné nebo vodní elektrárny nedokážou pokrýt energetickou poptávku. Berlín se proto rozhodl, že životnost některých jaderných reaktorů prodlouží, prozatím do dubna. Samo o sobě šlo o přelomový krok.

Pozice nukleární energie je ale v Německu tak složitá, že Berlín raději zároveň aktivoval také další uhelné elektrárny, aby nemusel tolik spoléhat na jádro (Německo chce uhlí vypustit do roku 2030). Právě tento krok v rozhovoru pro veřejnoprávní televizi ARD kritizovala aktivistka Thunbergová. Což bylo rovněž šokující, protože klimatičtí aktivisté zpravidla protežují solární, větrnou a vodní energii a k jádru se staví skepticky.

Greta šokuje

„Když už tu máte fungující jaderné elektrárny, je podle mě chyba je vypnout a soustředit se místo toho na uhlí,“ prohlásila Švédka v rozhovoru. Zároveň zmínila, že vnímá, jak moc ožehavé toto téma je. Svým způsobem se tím Thunbergová názorově postavila proti některým členům organizace Friday for Future, kterou sama založila. Mnozí aktivisté totiž považují vedle uhlí za nepřijatelné také jádro.

Thunbergová v interview mluvila rovněž o tom, že by lidé ani v těžkých časech neměli zapomínat na zodpovědný přístup ke klimatu. „Každá válka je katastrofa. V mnoha ohledech. Ale musíme být schopní soustředit se na více věcí zároveň,“ řekla.

Reakce v Německu

Rozhovor pro německou televizi se dočkal třaskavých reakcí v nejvyšších patrech tamní politiky. Vyjádřil se k němu například spolkový ministr financí Christian Lindner. „Vítám podporu zakladatelky Fridays for Future Grety Thunbergové pro postoj Svobodné demokratické strany zachovat jaderné elektrárny v síti. V době energetické války musí být v síti všechno, co generuje elektřinu. Důvody mluví samy za sebe, ekonomické i fyzikální,“ napsal politik na Twitter.

Nad promluvou Thunbergové jásal také Florian Hahn, poslanec Bundestagu za křesťansko-sociální unii Bavorska (CSU). „Když už se i patronka Zelených přimlouvá za pokračování jaderných elektráren, chápete, jak amatérskou práci Robert Habeck (ministr pro hospodářství a ochranu klimatu, pozn. red.) a jeho strana dělá,“ uvedl Hahn.

Tagy: