Kvůli zvyšování cen materiálů a práce je nutné aktualizovat pojistné smlouvy, radí experti

Experti na pojištění Jan Matoušek a Martin Otto

Co na to vaše peněženka 4.9.2023

Doporučuji každé dva roky aktualizovat pojistnou smlouvu, v období inflace i častěji, řekl výkonný ředitel České asociace pojišťoven Jan Matoušek v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS. Pokud dochází k významnému růstu cen materiálů či stavebních prací, měli byste si kontrolovat kontrakty každoročně, dodal k tomu regionální ředitel společnosti OVB Martin Otto. Experti připomněli, že k tomu můžete využít i speciální kalkulačku na internetu.

Podle Matouška je nutné si pojistnou smlouvu aktualizovat nejlépe každé dva roky. „Samozřejmě v období vysoké inflace a zvyšování cen bych to dělal častěji. Pokud se u pojištěných nemovitostí rozhodnete pro větší investice, je nutné si zkontrolovat správné nastavení kontraktu, aby pojistná částka odpovídala stavební hodnotě,“ uvedl v pořadu Co na to vaše peněženka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Čím dál od Prahy, tím levněji. Zájem o nemovitosti za hranicemi hlavního města opět roste

A jaké další signály by vás měly upozornit, abyste si znovu ověřili podmínky pojistky? „Pokud v poslední době významně roste cena materiálů či související práce, bylo by dobré si smlouvy překontrolovat každoročně. Stojí to asi minutu času,“ zdůraznil Otto. „Když měníte kotel za tepelné čerpadlo či dostavujete bazén, navyšujete vlastně sumu, kterou je nutné mít po případné nehodě na znovupořízení či obnovení dané budovy či objektu,“ dodal.

Možným komplikacím lze předejít i při sjednávání nové pojistky. „U řady pojišťoven si můžete zvolit indexaci pojistné částky. Ta je pak pravidelně aktualizována,“ vypíchl Matoušek. Jako problém vidí fakt, že Češi nijak výrazně nepojišťují nemovitosti jako celek. „Daleko více klientů má pojištěnou domácnost, tedy třeba televizi či gauč,“ podotkl odborník.

Čeští klienti se potýkají také s podpojištěním, kdy reálná cena dané věci převyšuje hodnotu stanovenou ve smlouvě s pojišťovnou. Tomu můžete předejít pomocí internetové kalkulačky. „Jedná se o velmi jednoduchý nástroj, jak si můžete jednoduše vypočítat, zda máte smluvenou částku nastavenou vhodně vzhledem k postupnému zvyšování cen,“ vysvětlil Otto.

Tagy:
pojištění pojišťovna dům nemovitost majetek kalkulačka Česká asociace pojišťoven Co na to vaše peněženka Jan Matoušek Martin Otto podpojištění