Čím dál od Prahy, tím levněji. Zájem o nemovitosti za hranicemi hlavního města opět roste

Zájem o nemovitosti mimo Prahu zase roste.

Rekordní prodeje bytů

Pražané se stěhují mimo hlavní město. A to do Středočeského kraje, kde letos prodeje domů a bytů rychle rostou. A přesahují i covidový boom. Vyplývá to z dat některých realitních kanceláří. Lidé prý využívají nabídky výrazně levnějších nemovitostí, které se dají ve srovnání s Prahou za hranicemi metropole koupit.

Už za dva měsíce se bude Filip stěhovat. Nájemní byt na pražském Žižkově vymění za vlastní. „S manželkou jsme to dlouho probírali, že by bylo fajn mít nějakou vlastní nemovitost,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Filip, který si nové bydlení pořídil ve Strančicích, dvacet kilometrů od Prahy. Za třípokojový byt zaplatil přes pět milionů korun.

ČTĚTE TAKÉ: Bydlení v Brně? Počítejte s až trojnásobným zdražením. Výstavba nových budov vázne

„Vychází to na pětasedmdesát tisíc za metr čtvereční,“ vypočítal. Za takovou cenu by srovnatelný byt v Praze hledal jen těžko.

Prodeje nemovitostí ve Středočeském kraji v poslední době výrazně rostou. Podle realitních makléřů čelíme další vlně, kdy se lidé z Prahy ve větší míře stěhují za hranice metropole. „V prvním kvartále prodeje rostly až o třetinu oproti průměru, v tom druhém pak o 23 procent, což je desetkrát víc než v Praze,“ řekla realitní expertka webu bezrealitky.cz Lucie Starovičová.

S tím souhlasí i realitní makléř M&M reality Jan Martina. „Nemovitosti ve Středočeském kraji jsou někdy o milion či dva levnější než na území Prahy“. Zatímco průměrná prodejní cena bytu o velikosti šedesát metrů čtverečních vychází přes sedm milionů korun, ve Středočeském kraji je nemovitost o více než dva miliony levnější.

Zájem roste navzdory drahým hypotékám

Zájem je i o rodinné domy a čím dále od Prahy leží, tím jsou levnější. „Stále jsou rodiny, které potřebují dům, zahradu, bazén a jsou schopné dojíždět od Strančic, Mnichovic a Benešova. Počítají s tím, že stráví denně hodinu v autě cestou do práce a hodinu z práce,“ uvádí Martina.

Překážkou pro některé nejsou ani drahé hypotéky. O úvěr totiž kupci velmi často žádají jako manželé, započítávají se tedy dva příjmy. Podobně jako u Filipa. „Dosáhl jsem na úrok pět a půl procenta.“ Vysoké sazby by ale už v příštím roce mohly klesat. Makléři proto lidem radí nefixovat úroky na dlouhou dobu.

A levnější hypotéky vyhlížejí zejména zájemci o koupi nemovitosti, kteří nemají dostatek hotovosti. Bankovní rada ale zatím vyčkává. „O snížení sazeb jsme se vůbec nebavili. Debata přijde na pořad dne nejdříve na podzim. Všechny možnosti jsou otevřené,“ řekl guvernér České národní banky (ČNB) Aleš Michl.

Tagy: