Kyjev chce do vlasti dostat Ukrajince v branném věku. Omezil vydávání pasů v zahraničí

Výcvik ukrajinských vojáků v oblasti Černobylu

Kyjev potřebuje dostat do armády stovky tisíc nových vojáků

Ukrajinci v branném věku přišli o konzulární služby. Kyjev totiž zpřísňuje podmínky pro muže žijící v zahraničí. Omezil jim služby na velvyslanectvích, aby je donutil odjet na Ukrajinu.

Před ukrajinskou konzulární službou v polské Varšavě panoval chaos. Lidé se snažili například zařídit pasy pro děti nebo si prodloužit jejich platnost. „Můj pas je platný poslední den. Předtím poslali zprávu: Váš pas je připraven, přijďte si ho vyzvednout,“ popsal šestatřicetiletý Andrij pro CNN Prima NEWS. „Mám potvrzení, že pas připravili a že je připraven k předání,“ dodal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Situace se vyostřuje. Rusku se místy daří postupovat, přiznal ukrajinský velitel

Andrij spadá do kategorie mužů, kterých by se, pokud by byli na Ukrajině, týkala případná mobilizace. Žije ale v Polsku. „Zaplatili jsme peníze. Poslali nám pozvánku, abychom si přišli pro pas. A oni nás odmítají. Říkají, že systém přestal fungovat,“ sdělil Andrij.

Bez pasu jako dokladu v Polsku nemůže žít. Pro nový tak bude muset zpět na Ukrajinu. Tam by ho už zaregistrovaly místní úřady a dostal by zákaz vycestovat stejně jako jiní muži ve věku 25 až 65 let. „Je to boj proti lidem, kteří utíkají před armádou. Neptají se nás, na základě čeho jsme odešli do zahraničí. Zákon o mobilizaci ještě nevstoupil v platnost, ale pracovníci pasové služby už ho uplatňují,“ popsal řidič kamionu Maksym.

Část mužů se tak pravděpodobně bude muset na Ukrajinu vrátit. Někteří z nich ale budou hledat cesty, jak v cizině zůstat. „Stát nás dostal do situace, ze které nemám východisko. Existuje ale jedna věc. Můžete si vzít takzvaný cizinecký pas v kterékoli zemi Evropské unie. To znamená, že můžete žít a pracovat bez toho ukrajinského,“ řekl podnikatel Pavlo Ljšenko.

Polsko a Litva už slíbily součinnost. Lze se domnívat, že například zpřísní kontroly kvůli legálnosti pobytu Ukrajinců na svých územích. „Je to spravedlivé vůči ukrajinským mužům, kteří zůstali na Ukrajině a kteří pracují v ukrajinské ekonomice a bojují v ukrajinské armádě. Myslím, že to bude fér vůči nim, když se muži ze zahraničí vrátí na Ukrajinu a budou stát při nich při obraně své země, která jim dala všechno,“ uvedl ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba.

Nový zákon, který v nejbližších dnech vstoupí v platnost, počítá s mobilizací zhruba půl milionu lidí. Podle BBC z Ukrajiny od začátku války odešlo na 650 tisíc mužů v mobilizačním věku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ruský stařík se snažil odpálkovat ukrajinský dron lopatou. Záběry zachytily i následnou explozi

Tagy:
válka armáda Ukrajina Evropská unie cestovní pas Rusko Kyjev Dmytro Ivanovyč Kuleba branná povinnost