Přes Polsko přeletěla ruská raketa, způsobila poplach. Do akce šlo i spojenecké letectvo

Ukrajinská protivzdušná obrana likvidující dron íránské výroby Šáhed během ruského útoku na Kyjev

Rusové ostřelovali Kyjev i Lvovskou oblast

Rusko při nočním útoku na západní Ukrajinu narušilo svou střelou s plochou dráhou letu polský vzdušný prostor, oznámilo v neděli velitelství polských ozbrojených sil. K incidentu prý došlo nad ránem. Kyjev čelil v noci na neděli dalšímu útoku z Ruska, ve městě bylo slyšet výbuchy a zapojena byla protivzdušná obrana. Informovala o tom agentura Ukrinform, podle níž letecký poplach platil na celém území Ukrajiny. Obraně se dohromady podařilo sestřelit 43 z 57 vzdušných cílů, a to 18 střel a 25 dronů.

„Pokračuje letecký poplach! V hlavním městě pracuje protivzdušná obrana. Zůstaňte v krytech až do ukončení leteckého poplachu!“ vyzval na telegramu šéf kyjevské vojenské správy Serhij Popko. Rusko dohromady zaútočilo 57 střelami a drony, přičemž ukrajinské letectvo informovalo, že se podařilo zlikvidovat 18 z 29 střel a 25 z 28 dronů.

K TÉMATU: Krym čelí masivnímu náletu Ukrajinců. Sestřelili jsme deset raket, hlásí Rusové

O narušení polského vzdušeného prostoru střelou s plochou dráhou letu už byl informován polský prezident Andrzej Duda, informace o narušení hranic NATO byly předány také polským spojencům v Severoatlantické alianci, uvedla polská média.

„Spuštěny byly všechny nezbytné procedury, jejichž cílem je zajistit bezpečnost polského vzdušného prostoru. Aktivováno bylo mimo jiné polské a spojenecké letectvo,“ oznámilo podle polských médií velitelství. Incident se údajně stal ve 04:23 SEČ u obce Oserdów.

U Kyjeva a v jeho okolí protivzdušná obrana sestřelila kolem deseti raket, sdělil na telegramu Popko. Podle předběžných údajů údery nezpůsobily zranění ani závažné škody.

Na kritickou infrastrukturu ve Lvovské oblasti podle starosty Lvova Andrije Sadovyje cílilo 20 raket a také sedm dronů. Žádný z útoků se podle něj nedotkl přímo metropole. Rusko při dalším útoku odpálilo z letounů MiG-31K rakety Kinžal. Dvě rakety znovu zasáhly objekt infrastruktury, poškozený už při nočních náletech, uvedl server RBK-Ukrajina s odvoláním na vyjádření šéfa oblastní správy Maksyma Kozyckého.

Úder na ukrajinskou metropoli a další regiony přichází nedlouho po pátečním teroristickém útoku, který si v Krasnogorsku u Moskvy vyžádal nejméně 133 životů.

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotním televizním vystoupení bez důkazů naznačoval spojitost mezi zadrženými, kteří jsou z útoku podezřelí, a Ukrajinou, kam se prý snažili z Ruska utéct.

K útoku se předtím přihlásila teroristická organizace Islámský stát. Kyjev jakýkoliv podíl na něm odmítá.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ruský útok na Ukrajinu

Tagy:
letadlo válka armáda raketa Polsko dron Ukrajina bombardování poplach Rusko Kyjev protivzdušná obrana ruská invaze na Ukrajinu Serhij Popko