Putin svádí odpovědnost za útok na jiné. Vinu hází na Ukrajinu, uvedl Zelenskyj

Teroristický útok v Moskvě

Putin promluvil k národu ohledně teroristického útoku v Moskvě

Vladimir Putin se snaží svalit svou odpovědnost za útok u Moskvy na někoho jiného, uvedl v sobotu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ruská hlava sátu několik hodin před tím totiž v projevu naznačila spojitost mezi útočníky a Ukrajinou. K útoku došlo v pátek večer na předměstí ruské metropole. Skupina útočníků vtrhla do koncertní síně a začala pálit. Počet obětí již vzrostl podle šéfky prokremelské televize RT Margarity Simonjanové na 143 a číslo nadále roste vzhledem ke zraněným v nemocnici. K útoku se přihlásila teroristická organizace Islámský stát.

Útočníci, kteří spáchali páteční teroristický útok v Krasnogorsku u Moskvy a které se všechny podařilo dopadnout, se pokoušeli uprchnout na Ukrajinu, prohlásil ruský prezident Putin v sobotním televizním projevu k národu. Putin, který před více než dvěma lety rozpoutal válku proti Ukrajině, podle agentury TASS rovněž tvrdil, že podle předběžných údajů byla na ukrajinské straně pro pachatele útoku chystána možnost přechodu hranic.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Svědek masakru v Moskvě: Útočníci stříleli přímo do davu, vznikla panika a zazníval křik

Kyjev jakékoliv spojení s útokem odmítl. „Putin se snaží svalit svou vlastní odpovědnost za páteční teroristický útok u Moskvy na někoho jiného,“ uvedl v sobotu večer na Telegramu ukrajinský prezident Zelenskyj. Prohlásil také, že Putin, namísto toho, aby se zabýval svými vlastními občany, se na dlouhé hodiny po útoku odmlčel a jen přemýšlel, jak svést vinu na Ukrajinu.

Ruská média začala o tragické střelbě v Krasnogarsku na západním okraji Moskvy informovat zhruba kolem půl sedmé večer SEČ. Došlo k ní v místní koncertní síni Crocus City Hall. Slyšet byla i exploze a budovu zachvátil požár. Podle ruského tisku začali v budově pálit nejméně tři muži v maskáčovém oblečení. Ozbrojeni byli automatickými zbraněmi.

IS má údajně záběry z útoku

Páteční útok v Krasnogorsku u Moskvy má už 143 obětí na životech, sdělila Simonjanová, šéfka prokremelské televize RT. K útoku se později v noci přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). USA mají podle Reuters zpravodajské informace, které to potvrzují. V sobotu večer pak IS na sociální síti zveřejnil video, o kterém tvrdí, že se jedná o záběry z útoku.

Ředitel ruské tajné služby FSB Alexandr Bortnikov informoval ruského prezidenta Vladimira Putina o zadržení 11 lidí, včetně čtyř přímých podezřelých z účasti na pátečním teroristickém útoku, uvedla agentura TASS s odvoláním na Kreml.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vojenský analytik k teroristickému útoku

Tagy: