Kyjev jednat nechce, s Bidenem mluvit nepotřebuju, řekl Putin. Promluvil i o konci mobilizace

Ruský prezident Vladimir Putin na summitu v kazašské Astaně

Válka na Ukrajině (14.10.2022 12:00)

Vladimir Putin nepovažuje za nutné, aby jednal se svým americkým protějškem Joem Bidenem. Putin to podle agentury TASS řekl novinářům v Astaně, kde se během dvou dnů zúčastnil několika summitů. Putin v pátek také prohlásil, že se v Rusku v dohledné době neplánuje další vlna mobilizace a další masivní údery na „ukrajinské objekty“ nejsou nutné. Podle ruského prezidenta neprobíhají mírová jednání, protože je Kyjev odmítá.

Možné setkání s Bidenem, například v listopadu na summitu zemí G20 v Indonésii, podle Putina nemá smysl. „Nepovažuji to za nutné, upřímně řečeno. Zatím pro taková jednání ani není platforma,“ sdělil ruský prezident. Biden tvrdě odsoudil pondělní ruské raketové útoky na Ukrajinu nebo nedávný pokus Moskvy anektovat část ukrajinského území a ostře také kritizuje, že Putin mluví o možnosti použití jaderných zbraní.

Na otázku novinářů ohledně mírových jednání s Ukrajinou Putin odpověděl, že je Kyjev odmítá. „Říkali, že chtějí jednat, a zdánlivě o to požádali. Teď ale kyjevská vláda vydala rozhodnutí, které jednání zakazuje,“ cituje stanice RT Putinova slova.

Putin v pátek také uvedl, že částečná mobilizace, kterou koncem září vyhlásil, skončí zhruba za dva týdny. „V dohledné době není potřeba částečnou mobilizaci rozšiřovat,“ okomentoval vyhlídky, že by se Rusko mohlo pokusit povolat do zbraně víc než původně deklarovaných 300 tisíc záložníků.

Nové masivní vzdušné údery podobné těm, které podnikly ruské síly na Ukrajinu v pondělí, podle Putina nejsou „nutné“. „Teď před námi stojí jiné úkoly,“ prohlásil ruský prezident. Uvedl také, že z 29 objektů, které ruské ministerstvo obrany hodlalo těmito údery zničit, jich sedm nebylo zasaženo tak, jak se plánovalo. „Ale postupně je (ruští vojáci) dostávají, tyto objekty, doplnil Putin.

Pondělní rozsáhlé útoky, kdy Rusko zasypalo ukrajinská města řízenými střelami a vyslalo na ně útočné drony, vyvolaly na Západě šok a pobouření. Podle Kyjeva zemřelo nejméně 19 lidí, dalších přibližně 100 bylo zraněno a přerušily se dodávky elektřiny.

Tagy: