Putin je starý k smrti vyděšený mužíček. Pro válku neexistuje rozumný důvod, zní z Kyjeva

Vladimir Putin pronesl na Rudém náměstí v Moskvě projev.

Projev Vladimira Putina na Den vítězství

Pro ruskou invazi na Ukrajinu neexistuje žádný rozumný důvod, je to jen projev zvrácených imperiálních ambic Kremlu. V reakci na proslov ruského prezidenta Vladimira Putina to uvedl poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak. Další z prezidentských poradců Oleksij Arestovyč Putina nazval „starým, nemocným a k smrti vyděšeným mužíčkem“, informuje agentura Unian.

Putin ve svém projevu na moskevské přehlídce k výročí konce druhé světové války označil ruský vpád na Ukrajinu za jediné správné rozhodnutí. NATO podle něj připravovalo u ruských hranic vojenskou infrastrukturu, což představovalo pro Rusko bezprostřední hrozbu. Moskva prý proto musela zasadit preventivní úder.

„Řekněme si to znovu: Země NATO neměly v úmyslu na Rusko zaútočit. Ukrajina neplánovala napadnout Krym. Ruští vojáci umírají – ne při obraně své země, ale při pokusu o okupaci jiné. Pro tuto válku neexistují rozumné důvody, jen zvrácené ruské imperiální ambice,“ napsal Podoljak na Twitteru.

Arestovyč na Facebooku uvedl, že při poslechu projevu ruského prezidenta je třeba číst mezi řádky a šéfovi Kremlu předpověděl brzký konec. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj krátce před Putinovým projevem na Rudém náměstí promluvil k Ukrajincům prostřednictvím videa, v němž uvedl, že Ukrajina válku s Ruskem vyhraje.

Tagy: