Putinův projev byl rituální. Nesmíme brát vážně, co říká doma v Rusku, hodnotí experti

Záběry z vystoupení Vladimira Putina na Rudém náměstí v Moskvě v Den vítězství 9. května

Rozhovor s rusistou

Projev Vladimira Putina byl určen pro ruskou populaci, shodli se experti ve vysílání CNN Prima NEWS. Zatímco někoho překvapilo, že ruský prezident neohlásil žádné velké rozhodnutí typu všeobecné mobilizace, jiní podobné kroky neočekávali.

„Čekal jsem, jestli se stane něco nepředvídaného, ale to určitě ne. Projev byl rituální, opakovaly se klasické mantry Putina i celého Ruska. Mluvčí Kremlu Peskov měl pravdu, že na Den vítězství nedojde k vyhlášení války, ani všeobecné mobilizace. Nic mě nepřekvapilo,“ zhodnotil Putinova slova ve vysílání CNN Prima NEWS rusista a komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák.

Jakmile se projev začal ubírat cestou ideologických floskulí, bylo podle něj jasné, že se nic nového nedozví. „Byly opakovány ruské představy o důvodech bojů na Ukrajině a že za to Rusové nemohou. Bylo to klasické ‚Zloděj křičí, chyťte zloděje‘,“ dodal Dvořák.

Není důležité, co Putin doma říká

Spekulovalo se, zda Putin například nevyhlásí Ukrajině oficiálně válku, čímž by mohlo dojít ke všeobecné mobilizaci a nasazení dalších stovek tisíc lidí do bojů. Nic z toho se ale nestalo. „Nečekal jsem od projevu nic. Je důležité, co udělá Západ, aby Putina porazil. Neměli bychom brát vážně, co dělá a říká doma,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS komentátor Info.cz Martin Schmarcz.

Politologa a spolupracovníka CNN Prima NEWS v Moskvě Jiřího Justa pozitivně překvapilo, že k očekávanému vyhlášení mobilizace nebo války nedošlo. „Věnoval se lékařům a sestrám, které pečují o vojáky, podepsal výnos o lepším ohodnocení. Jinak to byl očekávaný projev, dával do souvislostí druhou světovou válku a invazi na Ukrajině. Ruská propaganda spojuje události tak, aby Rusové rozuměli, proč k invazi došlo,“ zhodnotil.

„Projev byl laděn pro uši ruské populace, že Rusové bojují za národní bezpečnost. Slova nevybočila z rámce posledních dvou a půl měsíců. Putin působil vyrovnaně. Byl jsem si jist, že mobilizaci nevyhlásí,“ dodal bezpečnostní expert Andor Šándor s tím, že klidný projev podle něj nebyl jen zastíracím manévrem pro nějaký jiný velký neočekávaný útok.

Putin: Západ chystal invazi do Ruska

Putin na přehlídce k výročí konce druhé světové války v Moskvě prohlásil, že obrana vlasti je nejposvátnější povinností – a za vlast nyní bojují ruská vojska v Donbasu. Invazi na Ukrajinu označil za jediné správné rozhodnutí a za reakci na postup západních zemí.

„Na Donbase docházelo k potlačování (ruskojazyčných) lidí, přitom jsou to naše historické země. Nebezpečí rostlo každým dnem, Rusko varovalo před agresory. Přijali jsme jediné správné rozhodnutí suverénního státu,“ prohlásil Putin na Rudém náměstí.

Rusko podle něj vždy usilovalo o vytvoření systému rovnoprávné bezpečnosti, Západ ale nevyslyšel ruské návrhy, a to svědčí o tom, že ve skutečnosti měl jiné plány, dodal Putin. Tvrdil také, že Kyjev chystal kárnou operaci v Donbasu a vpád na anektovaný Krym, NATO podle něj začalo na území u ruských hranic aktivně rozvíjet vojenskou infrastrukturu.

Fiala: Putin účelově zkresluje historii

„Vladimir Putin v projevu navázal na nepravdivé informace a účelové zkreslování historie i současnosti, kterými se ruská propaganda snaží ospravedlnit ničím nevyprovokovanou agresi Ruska na Ukrajině. Nemá smysl se ohrazovat proti každé jednotlivé lži, která v Moskvě zazněla, projev ale potvrdil důležitost jednotného a razantního postupu Západu proti agresorovi,“ uvedl pro ČTK premiér Petr Fiala (ODS).

Stínový ministr zahraničí Jaroslav Bžoch (ANO) ve vysílání CNN Prima NEWS označil projev za ublížený. „Rusko v posledních letech stagnuje a nikam se nevyvíjí. Putin se snaží zahladit vlastní chyby a pochybení,“ zdůraznil.

Kde byl náčelník Gerasimov?

Velký otazník se vznášel nad účastí náčelníka generálního štábu ozbrojených sil Valerije Gerasimova. Ten byl minulý týden zraněn během ukrajinského úderu poblíž Izjumu v Charkovské oblasti a údajně mu zůstala střepina v pravé noze. Na přehlídce nebyl k vidění, což je pro člověka jeho postavení velmi nezvyklé. O jeho stavu se tak nadále spekuluje.

Korespondent britského listu Financial Times Max Seddon shrnul přehlídku ve třech bodech: žádné vyhlášení války nebo mobilizace, žádné hrozby atomovou bombou, žádné známky po Valeriji Gerasimovovi.

Tagy: