Famózní Ledecká obhájila zlato na snowboardu. Česko slaví první olympijskou medaili

To, co si všichni fanoušci přáli, a tak trochu očekávali, se stalo skutečností. Skvělá Ester Ledecká na hrách v Pekingu s přehledem obhájila zlatou medaili v paralelním obřím slalomu na snowboardu. Česká výprava tak registruje ve sbírce první cenný kov. Už v pátek Ledecká bude muset místo snowboardu obout lyže, čeká ji super-G. Také v této disciplíně je úřadující olympijskou šampionkou z Pchjongčchangu 2018.

„Jsem ohromně šťastná, ale pořád jsem trošku hlavou v závodu. Byla to zábava. Snažila jsem se jezdit konzistentně, držet si ideální linii a dařilo se mi to celý den. Odvedla jsem dobrou práci a jsem moc pyšná na svůj tým. Všechno udělali skvěle a já jsem ráda, že jsem to takhle dokončila,“ těšilo šampionku v rozhovoru pro web olympijských her v Pekingu.

Ledecká potvrdila roli největší favoritky závodu na snowboardu už v kvalifikaci. V součtu dvou jízd dosáhla času 1:23,63 minuty a druhou Ramonu Theresii Hofmeisterovou z Německa porazila o více než dvě a půl sekundy.

V prvním kole play-off Ledeckou čekala Italka Nadya Ochnerová. Ta hned na začátku upadla. Češka se tak bez problémů dostala i přes osmifinále. Cesta za zlatem pokračovala přes polskou závodnici Aleksandru Krolovou, kdy nastal jediný kritický okamžik. Ledecké se zařízla hrana sněhu víc, než by bylo třeba, ale situaci ustála. V semifinále pak porazila Nizozemku Michelle Dekkerovou. Zajímavé je, že ve všech těchto soubojích dojela rodačka z Prahy do cíle sama, protože soupeřky vždy upadly.

Ve velkolepém finále Ledecká udolala Rakušanku Danielu Ulbingovou, jenž rovněž chybovala, a získala svoji celkově třetí olympijskou medaili. Tím vyrovnala rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou a oštěpaře Jana Železného. Čtyřikrát na olympiádě vyhrál atlet Emil Zátopek a českou rekordmankou je se sedmi triumfy legendární gymnastka Věra Čáslavská.

Skoro to vypadalo, jako by první místo na olympiádě bylo pro Ledeckou rutinou. Ve finiši se neradovala, až po objetí s Ulbingovou se lehce usmála, opřela se o prkno a zakroutila hlavou.

Před čtyřmi lety v Pchjongčchangu slavila senzačně zlato na lyžích v superobřím slalomu a poté triumfovala podle očekávání na snowboardu. Tentokrát je program obrácený. Po závodu v paralelním slalomu pojede v Číně super-G v pátek 11. února a bez šancí není ani ve sjezdu (15. února).

Druhá Češka na startu paralelního obřího slalomu 18letá Zuzana Maděrová skončila v kvalifikaci třiadvacátá a do vyřazovací části nepostoupila.

Tagy: