Landovský: Rusko se musí stáhnout. Západ s podporou Ukrajiny určitě nepřestane

Velvyslanec ČR při NATO Jakub Landovský

Landovský o válce na Ukrajině

Výsledek války na Ukrajině rozhodne o budoucí podobě světového řádu a o fungování vztahů mezi státy v mezinárodní komunitě. Uvedl to český velvyslanec při NATO Jakub Landovský. Západ proto podle něj v žádném případě nepřestane napadený stát podporovat v obraně před ruským agresorem. Reakce politiků na dopad rakety v Polsku nepovažuje za unáhlené, neboť se jen snažili podpořit spojence.

„Nevidím téměř nic, co by přimělo západní státy k tomu, aby přestaly podporovat Ukrajinu,“ uvedl Landovský v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS. Podle něj by taková situace nemohla nastat  z morálního hlediska kvůli ruským válečným zločinům. V obecném měřítku pak podle něj útočná válka Kremlu „rozhodne o budoucnosti světového řádu“.

Výsledek konfliktu i postoj ostatních zemí rozhodne, jak se k sobě státy budou chovat. „Rozhodne, jak zvládneme jako komunita států situaci, v níž větší soused a nukleární velmoc zcela bezprecedentně přepadne svého souseda, zabere část jeho území, páchá válečné zločiny a snaží se ho zničit dělostřeleckou a raketovou palbou,“ upřesnil český velvyslanec při NATO.

„Konflikt musí skončit tím, že se Rusko stáhne z Ukrajiny a mírová dohoda mu nepřinese žádné zisky,“ je přesvědčený Landovský. Zároveň je podle něj potřeba potrestat válečné zločiny. K ukončení války však dle jeho odhadů v dohledné době zatím nedojde. Předpokládá, že může trvat až dva roky.

NATO funguje jako rodina

Landovský ocenil věcný přístup Severoatlantické aliance a polských politiků poté, co minulý týden na Polsko dopadla raketa a usmrtila dva lidi. Někteří čeští politici si za své ostřejší reakce vysloužili kritiku. Podle velvyslance při NATO však byly v pořádku i vyhrocenější výroky: „Byly vedeny snahou podpořit spojence. V NATO to funguje jako v rodině, když se něco stane, přispěcháte na pomoc,“ řekl.

Tagy: