Lanovka na Petřín bude delší dobu mimo provoz. Deště poničily trať, čeká ji rekonstrukce

Pražský dopravní podnik (DPP) ukončil provoz lanové dráhy na Petřín. Důvodem jsou nedávné deště, které poničily trať, jež je tak nesjízdná. V březnu 2025 zahájí podnik kompletní rekonstrukci a lanovka se opět rozjede teprve po jejím dokončení. Za DPP to ve středu sdělil vedoucí odboru komunikace Daniel Šabík. Podnik provoz lanovky přerušil kvůli dešti letos 13. září. Kvůli pohybu petřínského svahu je dráha ve špatném technickém stavu. Lanovka se poprvé rozjela v létě 1891, v nynější podobě jezdí od roku 1985. Kromě nové trati bude mít lanovka také nové vozy podle designu studia Anna Marešová designers.

„Neustále se pohybujícímu petřínskému svahu, na kterém je postavena trať, a z toho důvodu nefungujícímu odvodnění, bohužel zasadilo poslední ránu nedávné extrémní množství srážek. Provedli jsme velmi detailní kontrolu tratě a vyhodnocení jejího technického stavu. Trať je na mnoha místech tak poškozena a podemleta, že přestalo například fungovat uchycení řady pražců. Trať se bohužel stala naprosto nesjízdnou. Kromě toho se na ni z podmáčené půdy zřítil strom, který trať ještě více poškodil, a hrozí pád dalších dřevin,“ uvedl technický ředitel DPP Jan Šurovský.

ČTĚTE TAKÉ: Víkend v Praze skončil smrtí. Mladý turista měl zabíjet lahví vodky, incident popsala policie

Opravit nynější škody na trati a uvést lanovku opět do provozu by podle něj zabralo zhruba jeden až půldruhého měsíce a náklady by se vyšplhaly na 12 až 15 milionů korun. Vzhledem k tomu, že DPP se chystá v březnu 2025 začít s kompletní opravou, rozhodl se dráhu v tuto chvíli již nezprovozňovat. „Nedává vůbec smysl vynakládat takové prostředky, abychom ještě nějaké dva tři měsíce mohli na Petřín jezdit,“ řekl Šurovský. Ještě než došlo k současným škodám, plánoval DPP rekonstrukci na 350 dní. To znamená, že nebude v provozu dříve než v roce 2026.

V listopadu a prosinci zahájí DPP přípravné práce k rekonstrukci. Nejprve bude muset odvézt oba vozy lanovky. Jeden zamíří do muzea MHD a druhý do Národního technického muzea, kde budou po nejnutnějších opravách a konzervaci součástí expozic. Poté podnik začne demontovat například lana a další součásti. Jakmile DPP vybere zhotovitele opravy, předá mu staveniště. Podnik rovněž plánuje v následujících týdnech objednat nové vozy pro petřínskou lanovku a zahájit tak fakticky jejich výrobu.

DPP připravil pro veřejnost několik akcí, kdy bude možné lanovku ještě navštívit a symbolicky se s ní rozloučit, než začnou přípravné práce před samotnou rekonstrukcí tratě.

Pro zájemce připravil podnik na říjnové soboty komentované prohlídky horní stanice lanovky, včetně zázemí a strojovny i návštěvy kabiny řidiče s možností vyfotit se nad tratí s petřínským svahem. Návštěvníci navíc dostanou speciální rozlučkovou jízdenku, kterou si budou moct označit. Komentované prohlídky začnou vždy v celou hodinu od 09:00 do 18:00. Samotná prohlídka potrvá hodinu a vstupenka bude stát 60 korun.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Piráti jsou jako ufňukané děti, řekl Topolánek. Popsal možnosti pro vznik koalice ODS s ANO

Tagy:
doprava rekonstrukce Petřín oprava Praha Dopravní podnik hl. m. Prahy svah lanová dráha produkty a služby ekonomika, obchod a finance stavebnictví a nemovitosti katastrofy, nehody a mimořádné události infrastrukturní projekty