Piráti jsou jako ufňukané děti, řekl Topolánek. Popsal možnosti pro vznik koalice ODS s ANO

Expremiér a bývalý předseda ODS Mirek Topolánek

K VĚCI (269)

Když jsem viděl tiskovou konferenci Pirátů po oznámení konce Ivana Bartoše ve vládě, musel jsem se smát. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekl expremiér a bývalý předseda ODS Mirek Topolánek. Svým chováním mu prý připomínali „ufňukané děti“. K možné povolební spolupráci ODS s hnutím ANO uvedl, že to vyžaduje splnění několika podmínek. Mezi ně podle něj patří, že občanští demokraté budou mít v nové Poslanecké sněmovně relevantní počet poslanců a budou na koalici s ANO připraveni.

Podání návrhu na odvolání Ivana Bartoše expremiér Topolánek rozumí. „To, co udělal Fiala, tomu rozumím. Nejde o to, co udělal. Možná bude diskutabilní, jak to udělal,“ uvedl někdejší šéf ODS v pořadu K věci. Souhlasil s hlasy, které Fialovi vyčítají, že Bartošovi jeho konec ve vládě oznámil po telefonu. Podle něj se s ním měl osobně sejít.

ČTĚTE TAKÉ: Zůstane STAN ve vládě? S koaliční smlouvou si vytírali už před volbami, řekla Gregorová

S odvoláním Bartoše ale souhlasí, důvody k tomu prý byly už před krajskými volbami. Může za to digitalizace stavebního řízení, kterou ministr pro místní rozvoj „zpackal“. „Místo, aby Bartoš provedl sebereflexi, tak k Fialovi přišel s návrhy, co všechno by Piráti chtěli ve vládě dokázat To by naštvalo každého premiéra,“ uvedl bývalý šéf ODS.

Následné tiskové konferenci po oznámení, že předseda vlády navrhne Bartošovo odvolání, se Topolánek podle svých slov musel smát. „Z mého pohledu jsem se díval na ufňukaně děti bez politického řemesla, které ublíženě říkají: ‚No, my jsme toho chtěli ještě tolik dokázat a měli jsme takové plány‘,“ sdělil Topolánek. V jejich výstupu prý viděl politickou nezralost a uraženost.

Koalice ANO s ODS?

Bývalý předseda ODS se ve vysílání CNN Prima NEWS vyjádřil také k případné povolební spolupráci mezi občanskými demokraty a hnutím ANO. Podle něj to není tak jednoduché, jak si většina lidí myslí. Velmi důležitá podle něj bude povolební situace a kolik poslanců by případně Andrej Babiš (ANO) potřeboval ke složení kabinetu.

„S ODS to bude pouze v případě, že strana bude mít relevantní počet poslanců, že na to bude sama připravena a že bude hnutí ANO tuto spolupráci chtít. O žádném vyjednávání dneska nemůže být řeč, protože ta povolební situace vůbec není jasná. Zajíci se počítají až po honu,“ popsal Topolánek.

Nynější situace v krajích je podle něj ale jiná. Ve vysílání citoval svého předchůdce v čele ODS Václava Klause, který měl říkat, že jediné, co má v kraji význam, je pozice hejtmana. „Pokud bude mít Jan Skopeček (ODS) ve Středočeském kraji spoluprací s hnutím ANO šanci dělat hejtmana, tak je to politicky sice cynické, ale naprosto správné rozhodnutí,“ dodal Topolánek.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Koaliční strany se připravují na rozpad Spolu, řekl Jelínek. Skopečka k hejtmanství ženou ambice

Tagy: