Láskou k Pirátům nehořím. Jedno ministerstvo je pro ně až dost, prohlásil senátor ze STAN

Zdeněk Hraba

PARTIE Terezie Tománkové 24.10.2021

Rozdělení resortů ve vládě mezi Piráty a STAN by se mělo odvíjet podle volebního výsledku. Starostové by měli mít víc ministerstev, myslí si senátor z hnutí STAN Zdeněk Hraba. Piráti přitom trvají na tom, že i když mají čtyři poslance a STAN 33, počet křesel ve vládě by měli mít stejný.

Hraba o rozdělení vládních postů mluvil v nedělní Partii na CNN Prima NEWS. „Je veřejným tajemstvím, že láskou k Pirátům nehořím. Nevím, jakou budou mít roli při vyjednávání vlády, ale mělo by to být adekvátní k jejich volebnímu výsledku. Nemyslím si, že by to mělo být napůl se Starosty. Záleží, kdo se na jaké ministerstvo cítí. Jakákoliv vláda to bude mít těžké. I jedno pro Piráty je dost,“ prohlásil v Partii Hraba.

Později na svém Twitteru napsal, že i když předvolební dohoda mezi STAN a Piráty mluví o jiném poměru rozdělení ministerstev (a to 1 pro STAN ku 2,5 pro Piráty), důležité jsou volební výsledky. „Smlouva je smlouva, ale karty rozdali voliči. Mimochodem stovky let platí Clausula rebus sic stantibus, tedy že smlouvy platí za předpokladu, že věci zůstanou, jak jsou. A já myslím, že volič výsledkem voleb podmínky dost změnil,“ vysvětlil Hraba.

Vzápětí se do senátora pustil bývalý poslanec Pirátů Tomáš Martínek. „Takže menšina kroužkujících voličů Starostů má mít větší váhu než nekroužkující většina včetně voličů Pirátů? A já myslel, že podaná ruka Starosty platí, ale u písemných dohod to evidentně asi není u všech,“ napsal Martínek na Twitteru.

O rovnoměrném rozložení ministerstev mluvil v rozhovoru pro CNN Prima NEWS šéf Pirátů Ivan Bartoš. I předseda Pirátské strany připomněl, o jakém poměru mluvila koaliční smlouva. „Reflektujeme výsledek voleb, protože podle koaliční smlouvy mělo být zastoupení ve vládě 1 pro STAN ku 2,5 pro Piráty. To mělo reflektovat případný nepoměr mandátů. Ale se STAN je shoda, že zastoupení by mělo být férové,“ řekl Bartoš.

STAN má v resortech celkem jasno

„Předpokládám, že bychom v možné budoucí vládě měli mít stejné zastoupení. Uvidíme, jak bude ve finále rozdělená struktura vlády. Zatím řešíme, kolik bude ministerstev. Ale jdeme do vyjednávání jako koalice Pirátů a STAN se 37 poslanci,“ dodal předseda Pirátů.

Hnutí STAN už deklarovalo, že by mělo zájem o resort vnitra pro svého stranického šéfa Víta Rakušana. Petr Gazdík by mohl zamířit na ministerstvo školství a Věslav Michalik na ministerstvo průmyslu.

Piráti za svoji prioritu dlouhodobě označují digitalizaci či životní prostředí. Původně avizovali, že poslankyni Olgu Richterovou budou chtít na ministerstvu práce a sociálních věcí, nakonec ji ale nominovali na místopředsedkyni Sněmovny a ministerstvo připadne zřejmě koalici Spolu.

Tagy: