Sto miliard neušetříte. Budete muset sáhnout na důchody, vysmála se Skopečkovi Schillerová

Alena Schillerová

PARTIE Terezie Tománkové 24.10.2021

Třesky plesky. Tak v Partii označila ministryně financí Alena Schillerová (ANO) plány ekonomického experta ODS Jana Skopečka, který řekl, že jeho strana chce v návrhu rozpočtu ušetřit 100 miliard korun. Podle Schillerové to není reálné bez toho, aby se sáhlo na důchody či sociální dávky.

Skopeček prohlásil, že Schillerová je nejhorší ministryně v Evropské unii a zbytečně zadlužuje Českou republiku. „Paní ministryně navrhuje cestu do rozpočtové propasti. Nechci, aby moji vnuci platili dluhy paní Schillerové jen proto, že je to nejhorší ministryně od roku 1918. Zvýšila státní dluh z 1,6 bilionu na 2,3 biliony,“ prohlásil Skopeček.

Vláda Andreje Babiše (ANO) schválila rozpočet na příští rok se schodkem 376,6 miliardy korun. Vítězná koalice Spolu pod vedením ODS, která chce sestavit vládu, chce ale takzvaný zákon roku předělat a ušetřit 100 miliard.

Podle Schillerové to není reálné. „Budete muset sáhnout na důchody, platy státních zaměstnanců nebo sociální dávky. Vláda s ODS už to udělala za Kalouska a pak byla recese,“ prohlásila Schillerová.

Třesky plesky, kritizovala Schillerová

Skopeček oponoval s tím, že se dá ušetřit na provozních výdajích. „Když se podíváme na neinvestiční nákupy ministerstvem, tam se dají ušetřit desítky miliard. Vláda schválila obrovský deficit, ale až budeme mít finance k dispozici, za ODS se budeme ke 100 miliardám úspor hlásit,“ zopakoval Skopeček.

Schillerová jeho vysvětlení označila za „třesky plesky“. Prý se vůbec nedozvěděla, kde chce budoucí vláda šetřit.

O rozpočtu bude rozhodovat Sněmovna. Pokud návrh nepodpoří, Česká republika bude zřejmě hospodařit s rozpočtovým provizoriem. Podle Fialy by to trvalo maximálně dva měsíce.

Tagy: