Laura s manželem zachraňují psy. Zasáhla je ale zákeřná nemoc a pomoc teď potřebují oni

Tento příběh je o lidech, kteří se rozhodli obětovat svůj život a finance opuštěným psům. A to vše navíc v zemi, která je k jakékoliv pomoci psům naprosto lhostejná. Laura se svým manželem totiž žijí v Rumunsku. Vše financují se svých zdrojů a z darů od organizací, především zahraničních, teď je ale zasáhla zákeřná nemoc, manžel má rakovinu a sami tak potřebují pomoc.

Práce, kde neexistuje dovolená

Že v Rumunsku je obrovské množství bezprizorních psů a pomoc státu či místních lidí je naprosto nulová, z našich článků už víte. Na místě funguje jen pár dobrovolníků, kteří se rozhodli svůj život a vydělané peníze obětovat zvířatům. Přesně jako Laura a její manžel Florin. Momentálně mají v péči ve svém azylu 380 psů, asi nemusíme psát, že péče o takové množství zvířat jim zabere všechen čas. Neexistuje volno, natož dovolená. V zimě, v létě, ve zdraví a mnohdy i v nemoci se musí o pejsky postarat, jelikož jsou na nich naprosto závislí. Náklady na krmivo a veterinární péči šplhají měsíčně do desítek tisíc. Málokdo si dokáže představit ten stres, když jste odkázaní jen na pomoc organizací a svou vlastní. A tak se s Laurou a jejím manželem seznámila i dobrovolnice Šárka, která zachraňuje psy v rámci organizace Heart for Romanian dogs z. s.

Láska na první pohled

„Psal se červen roku 2021 a já jsem jako řidič dodávky pro spolek Heart for Romanian dogs z.s. vezla manželům do azylu pomoc. A tam jsem narazila na Peggy. Byla to láska na první pohled. Já měla doma už tři psy, nechtěla a neplánovala jsem čtvrtého. Ale protože láska je láska a rozum šel stranou, při další výpravě v říjnu jsem si Peggy adoptovala a odvezla do Česka. Od té doby jezdím k manželům s pomocí pravidelně několikrát do roka, naposledy jsem u nich byla na konci března 2023 a to na týden, kdy jsem v útulku pomáhala s úklidem, krmením, prostě s péčí o pejsky. Tam jsem zjistila, jak moc náročné to vše je a o to víc oba obdivuji, jak to vše zvládají,“ popisuje Šárka.

„Po adopci Peggy jsem od Laury obdržela i fotky, v jakém stavu se k nim Peggy jako štěňátko dostala. Trpěla rozsáhlým demodexem (parazitární onemocnění kůže, původcem je malý roztoč Demodex Canis). Dle fotek si obrázek můžete udělat sami. Nebýt pomoci Laury a Florina, Peggy by skončila opuštěná, nemocná a časem by jistě vyhladověla. Stejně jako stovky dalších psů vyhozených a nechaných na pospas svému osudu,“ vypráví Šárka.

Manžele zasáhla rakovina

O to těžší pro mě bylo, když jsem se dozvěděla, že Florin onemocněl nemocí zvanou mnohočetný myelom. Je to rakovina plazmatických buněk, která napadá a ničí kosti.

Člověk, který svůj život zasvětil pomoci psům, nyní sám potřebuje pomoc. Léčba je velmi nákladná a není v Rumunsku hrazena pojišťovnou. I přes svou nemoc se manželé nadále snaží pomáhat v útulku ze všech sil. Převozem na veterinu na kastrace a v neposlední řadě i vyřizováním úředních záležitostí spojených s provozem útulku.

„Proto jsem se rozhodla založit online sbírku na pomoc Lauře a jejímu manželovi Florinovi v úhradě s léky. Tímto bych ráda oslovila širokou veřejnost s velikou prosbou, jelikož je známo, že jsme národ pejskařů. Každá korunka je velikou pomocí v boji s touto těžkou nemocí,“ prosí Šárka.

Tagy: