Sekta léčitele z Kutné Hory: Vydělal 90 milionů. Zubařku týral, než ho zabila, tvrdí obhájce

Případ léčitele z Kutné hory, kterého měla zavraždit jeho partnerka, má děsivé pozadí. Detaily uveřejnil deník MF Dnes, podle kterého zesnulý od členů své sekty vybíral peníze, na účtu tak údajně nashromáždil 90 milionů korun. Muže, kteří ho neuposlechli, nutil prý useknout si malíček. Rozhodoval také o tom, kdo s kým bude mít sex. Zubařka, která měla muže usmrtit, nespáchala podle svého obhájce vraždu, ale zabití v omluvitelném hnutí mysli. Podle právníka s ní manipuloval „na pomezí náboženství a psychoterapie“. Kauzu začal ve středu projednávat pražský městský soud.

Usmrcený padesátiletý muž byl samozvaným léčitelem a měl kolem sebe užší okruh asi 20 lidí, kteří si od něj nechali radit se životem. Ponižoval a týral ženy, v sektě byli ale i muži. Když neuposlechli, nařizoval jim useknout si kus malíčku, uvedl deník MF Dnes. V neposlední řadě měl rozhodovat i o tom, kdo s kým bude mít sex.

Podle obhájce zubařky ji měl léčitel dlouhodobě psychicky i fyzicky deptat. Nespáchala tak vraždu, ale zabití za ono týrání, uvedl. Partner se zubařkou podle právníka manipuloval „na pomezí náboženství a psychoterapie“, uvedla ČTK. „Šlo o takové násilí, které je kvůli snaze vyvolat hrůzu v poškozené možné nazvat jako teroristické,“ řekl obhájce před soudem. Muž měl podle advokáta ženu vydírat, ponižovat, bít i znásilňovat.

Bylo to jeho přání

Dvaatřicetiletá zubařka podle obžaloby zavraždila svého partnera údajně na jeho přání po půlnoci na 4. října 2022, a to v pražském bytě druhé obžalované –⁠ pětašedesátileté učitelky tělocviku v důchodu. Obžaloba tvrdí, že žena zubařku utvrzovala, že musí muži v jeho přání zemřít vyhovět.

ČTĚTE TAKÉ: Adámek ležící po operaci mandlí v kómatu se dočkal odškodnění. Nemocnice se dohodla s rodinou

Muž měl podle zjištění deníku MF Dnes na účtu 90 milionů korun, peníze vybral od členů své sekty. Lidi, se kterými se seznámil, „proskenoval“ a sdělil jim, že mají rakovinu nebo nádor. Tím je přesvědčil, aby k němu okamžitě začali chodit na léčení. Některé ženy s mužem zároveň žily a měly s ním vztah.

Guru a léčitel měl svým svěřencům tvrdit, že byl Bůh či Leonardo da Vinci, o své dceři zase, že byla Máří Magdaléna. Na Kutnohorsku byl známým léčitelem, uvádí dále deník. Muž navíc těžil ze jména svého otce, rovněž léčitele.

Měl ženu nutit spát v posteli s jinými členy sekty

Zubařka ve středečním hlavním líčení nevypovídala, mluvil za ni její advokát. „Cítí se být vina smrtí poškozeného. Má zájem uzavřít se státní zástupkyní dohodu o vině a trestu, pokud by se změnila právní kvalifikace skutku. (...) Jednala v silném rozrušení ze strachu, zmatku, omluvitelného hnutí mysli a v důsledku předchozího zavrženíhodného jednání poškozeného,“ prohlásil podle ČTK. Za zabití by ženě hrozilo tři až deset let odnětí svobody. „Dlouhou dobu ji ovládal a ona byla naučená plnit jeho pokyny,“ řekl právník o vztahu mezi klientkou a jejím druhem.

Z přečtených protokolů o dřívějších policejních výpovědích zubařky vyplynulo, že s partnerem ji v době jejích vysokoškolských studií seznámila jejich společná známá, nyní druhá obžalovaná. Nejprve zubařku „léčil“, a to tak, že přikládal ruce na její hrudník či bederní páteř. Absolvovala takto stovky sezení, za každé platila 500 korun v hotovosti. Takto podle ní léčil další stovky lidí a dříve ještě mnohem víc. „Všichni jsme ho vnímali, že pomáhá lidem, že má nějaké schopnosti,“ vysvětlila.

Žít spolu začali počátkem loňského roku, muž byl zubařčiným prvním partnerem. Podle ní pracoval ve skladu zeleniny, měl zdravotní problémy s očima a už od jara mluvil o tom, že nechce být na světě. „Nejdřív jsem ho nebrala vážně. Pak ale říkal, že jestli ho opravdu miluji, tak ho v tom nenechám a pomůžu mu,“ popsala.

Až v jednom z pozdějších výslechů připustila, že muž ji před zbytkem skupiny ponižoval, nutil ji svlékat se, spát v posteli s jinými členy společenství, přiměl ji prodat babiččin dům nebo jí vyhrožoval smrtí lidí, na kterých jí záleželo. „Řekl mi také, že znemožním mé zemřelé matce projít nebeským očistcem. Nebyla jsem jediná, komu se tohle dělo, nebylo úniku,“ uvedla. Mimo jiné ji přesvědčoval o tom, že v minulých životech byla čarodějnice a že může za smrt své matky, protože má v sobě zlou energii, kterou ubližuje všem v okolí včetně pacientů.

„Řídil celý můj život –⁠ co budu snídat, co budu dělat. (...) Všechny nás přesvědčil, že nám vidí do hlavy a čte si každou myšlenku, takže si může načíst celý náš život a ví o člověku úplně všechno,“ dodala.

Podle státní zástupkyně muž dobrovolně spolkl lék, který obstarala zubařka a který měl zklidňující a hypnotické účinky. Žena mu poté v přítomnosti učitelky v důchodu řízla skalpelem do třísla a na zápěstí a vpíchla mu celkové anestetikum. Právě na akutní otravu touto látkou muž zemřel. Obě vysokoškolsky vzdělané ženy po činu čekaly, až léčitelovo tělo samo zmizí, protože jim to před svým skonem sliboval, uvedla obžaloba. Když zůstalo na místě, ženy se společně obrátily na policii.

Tagy: