Bestiální znásilnění, neúspěšná sebevražda a amputace. Před rokem zemřela Nela Moravcová

V listopadu 2017 zažila zřejmě nejhorší chvíle svého života, v jejím bytě ji napadnul soused a znásilnil. Brutalita, s níž Nelu Moravcovou sexuálně mučil, v ní zanechala nesmazatelnou duševní jizvu a několikrát se neúspěšně pokusila o sebevraždu. Přesně před rokem 25. dubna fotografka zemřela – kvůli komplikacím po amputaci nohy. Nedlouho před smrtí o bolestném zážitku hovořila v pořadu Interview na CNN Prima NEWS.

Moravcová otevřela dveře sousedovi. Tvrdil totiž, že jde splatit dluh jejímu příteli. Místo toho ale za dveřmi rozpoutal peklo. Ženě začal vyhrožovat, dokonce tasil nůž s dlouhou čepelí. „Můj mozek začal fungovat na úplně jiné frekvenci, abych se zachránila. Měla jsem pocit, že se podobné věci dějí jen ve filmu,“ svěřila se v srpnu 2021 s traumatickou událostí v pořadu Interview na stanici CNN Prima NEWS.

VÍCE O TÉMATU: Zemřela Nela Moravcová, po amputaci nohy údajně podlehla sepsi. Byla obětí znásilnění

„Komunikoval se mnou, dopředu mi říkal, co bude dělat. To bylo nejhorší. Nemohla jsem se bránit a jen jsem měla tu myšlenku v hlavě a čekala,“ popisovala. Bestiální sexuální napadení přežila, jeden ze sousedů po jejím volání o pomoc kontaktoval policii. Příslušníci zákona místo činu později označili za jatka.

Dva roky po hrůzné události se i vlivem posttraumatické stresové poruchy pokusila o sebevraždu skokem z druhého patra. Ta se jí sice nepodařila, ale těžce se zranila. Kvůli následným komplikacím s operacemi byla upoutána na invalidní vozík. Rozhodla se, že bude o znásilnění otevřeně hovořit. „Myslím, že je potřeba, aby se rozšířilo, že nejsem jediná. Chtěla bych vzkázat holkám i klukům, aby našli odvahu a vyhledali pomoc,“ pronesla v pořadu Interview.

Postěžovala si i na nedostatečnou péči o oběti s podobnými traumatickými zkušenostmi. „Měla jsem medikaci, ale léky nejsou řešení, je to berlička. Myslím, že to bylo málo,“ sdělila. Během rekonvalescence se snažila získat peníze na vydání knihy, v níž chtěla shrnout kapitoly svého života a svým příběhem pomoci lidem, kteří si prošli podobnými hrůzami. Jenže v prosinci 2021 ji démoni znovu dohnali – opět se pokusila vzít si život.

Ještě na začátku loňského roku organizovala pomoc pro uprchlíky z Ukrajiny. Na konci dubna ovšem zemřela kvůli komplikacím po amputaci nohy. Tragický životní příběh Moravcové zůstává naléhavým mementem a její odvaha nebát se o znásilnění promluvit nadále pomáhá ostatním...

Tagy: