Ledovka bude dál trápit Česko, varují meteorologové. Nejvyšší teploty se přiblíží 10 stupňům

Počasí v České republice ovlivňuje studená fronta, která přes naše území postupuje od Západu. Nejvyšší teploty ve středu dosáhnou na 2 až 6 stupňů Celsia, ve čtvrtek pak na 5 až 9 °C. Meteorologové i nadále varují před výskytem ledovky. V platnosti je proto výstraha pro většinu území.

Od západu postupuje přes území Česka studená fronta. Ve středu bude obloha zatažená až oblačná, ojediněle se vyskytnou mrznoucí mlhy, v Čechách zpočátku dne místy déšť. V odpoledních hodinách se pak srážky rozšíří na většinu Moravy a Slezska. Večer budou srážky od západu ubývat. „Na severu a východě Čech a později i na Moravě a ve Slezsku a zpočátku místy i jinde se bude z mrznoucích srážek tvořit ledovka,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na svém webu. Led na chodnících

Při změně počasí je podle expertů třeba dát si pozor na tání ledu. „Led v přírodě nikdy nemůžeme považovat za stoprocentně bezpečný,“ upozornila pro web Prima Ženy mluvčí hasičů Pavla Jakoubková s tím, že například na led na tekoucí vodě by lidé neměli vstupovat nikdy, jelikož v klimatickém pásu České republiky řeky zamrzají jen místy a velmi dočasně. Jak poznat nebezpečí a co dělat, když se pod někým propadne, se dočtete zde.

Nejvyšší teploty dosáhnou na 2 až 6 stupňů Celsia, v 1 000 m na horách kolem 0 °C, na Šumavě a v Krušných horách kolem 5 °C. Vát bude mírný jihovýchodní až jižní, postupně většinou jihozápadní vítr rychlostí 2 až 6 m/s. V noci ze středy na čtvrtek se ojediněle může objevit déšť, nebo i mrznoucí mrholení. Nejnižší teploty klesnou na 3 až −1 °C.

Zatažená až oblačná obloha se očekává také ve čtvrtek. Od západu se mohou objevit občasné dešťové přeháňky, místy i mrznoucí. Nejvyšší teploty dosáhnou na 5 až 9 °C, na severovýchodě Čech a na Moravě místy kolem 2 °C. Vát bude mírný jihozápadní vítr 3 až 7 m/s, na severovýchodě místy s nárazy kolem 15 m/s. „Zejména na severovýchodě Čech a na Moravě místy tvorba ledovky. Na jihozápadě Moravy zpočátku místy mrznoucí mlhy,“ uvedli meteorologové.

V platnosti je také několik výstrah. Pro Ústecký a většinu Libereckého kraje platí varování před silnou ledovkou. Meteorologové varují před nebezpečím četných úrazů při chůzi a vysokou nehodovostí. Pro většinu území je pak v platnosti nižší stupeň výstrahy před ledovkou. Její výskyt očekává ČHMÚ na jihu Moravy také ve čtvrtek.

Tagy: