Legalizace marihuany kvůli ekonomice? To můžeme začít prodávat i lidské orgány, řekl Hraba

Zdeněk Hraba

Hraba a Michailidu k legalizaci marihuany

Legalizace marihuany by do státního rozpočtu mohla přinést až 1,8 miliardy korun na daních ročně, tvrdí Piráti. Ekonomická rovina by neměla hrát hlavní roli, tak by se mohlo argumentovat i legalizací prodeje lidských orgánů, prohlásil ve vysílání CNN Prima NEWS senátor Zdeněk Hraba (nestraník za ODS).

Piráti tvrdí, že legalizací konopí by stát mohl ročně získávat na daních 650 milionů až 1,8 miliardy korun. Ve studii, kterou si nechali zpracovat navrhují různé možnosti regulace trhu s marihuanou včetně povinné registrace uživatelů. To, že by legalizace konopí měla pozitivní ekonomický dopad na státní rozpočet, Hraba nezpochybňuje. Rozhodně by to podle něj nemělo být hlavní kritérium.

„Za mě ekonomické důvody absolutně ne. To můžeme absurdně argumentovat, že bychom měli legalizovat prodej lidských orgánů, protože když by to stát zdanil, tak by z toho měl peníze,“ reagoval Hraba ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ven a do řady. Policejní zátah na drogy vyvolal emoce. A alkohol nevadí, rýpnul si Bartoš

Jana Michailidu (Piráti), členka rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislosti, potvrdila, že Piráti s prací na přípravě předlohy finišují. Paragrafové znění by podle jejích slov mohlo být na podzim. „Do konce roku bychom si představovali, že návrh doputuje do Sněmovny,“ řekla. Schéma by podle ní mohlo mít tři pilíře. „Jeden je samopěstování – dospělí lidé, kteří se zaregistrují, si budou moci vypěstovat nějaké množství konopí. Dále budou umožněny konopné kluby a posledním pilířem by měla být komerční dostupnost konopí,“ popsala Michailidu. Tímto způsobem by se měla pokrýt  poptávka, která v České republice je, a současně by se omezil legální trh s konopím.

Michailidu je přesvědčena, že legalizace marihuany by znamenala omezení její dostupnosti pro děti a mladistvé. „Na ilegálním trhu se samozřejmě na občanku nikdo neptá, v legálním systému bude potřeba se prokázat registrací, která bude vydána jen dospělým občanům,“ sdělila Michailidu. V případě samopěstitelů se bude muset zamezit přístup dětem. „Budou i omezení, která se budou týkat rodin, kde je například nějaký dohled OSPODu nebo kde již byly nějaké problémy s výchovou dětí a podobně,“ dodala.

Senátor Hraba by akceptoval legalizaci samovýroby, aby například nedocházelo ke zbytečné kriminalizaci těch, kteří si pěstují konopí doma pro léčebné účely, a to i s ohledem na snahy o legalizaci například v Německu. „Bude tendence směřovat spotřebu do zahraničí,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Tagy:
konopí marihuana CNN Prima NEWS Česká pirátská strana Starostové a nezávislí Česko Zdeněk Hraba daň Jana Michailidu Poslanecká sněmovna ČR