Ven a do řady. Policejní zátah na drogy vyvolal emoce. A alkohol nevadí, rýpnul si Bartoš

Kontroly u vstupu na festivalu Let It Roll

Festival Let It Roll

Zastavený autobus, seřazení pasažéři a na silnici vyskládané batohy. Důkladná policejní kontrola na hudebním festivalu Let It Roll rozpoutala vlnu reakcí na sociálních sítích. Někteří tah proti drogovým dealerům kvitují, jiní mluví o nesmyslné šikaně účastníků akce. Podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše podobné plošné kontroly nedávají smysl, ministr vnitra Vít Rakušan pak slíbil, že postup policie prověří. Strážci zákona na konto kritiky oznámili, že od začátku festivalu zabavili velké množství drog a zadrželi i uprchlého vězně.

Vášně vzbudily především záběry policie, jak velice důkladně kontroluje cestující v autobuse, který zajišťoval kyvadlovou mezi Milovicemi a festivalem. Podle svědků byli pasažéři seřazeni do dvou řad, poté mělo následovat prohledávání zavazadel. Na místě byl i vycvičený pes. Podle některých uživatelů na sociálních sítích byla policejní kontrola přehnaná a hraničila se „šikanou“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Za blbost se platí, řekl Pavel o jízdě bez helmy. V Kladrubech podpořil zraněné motorkáře

Policie na kritiku zareagovala s vysvětlením, že v případě daného autobusu šlo o vytipované vozidlo. „Společně s Celní správou jsme obdrželi informace o cizinci, který měl mít u sebe větší množství drog. Tato informace se potvrdila a kromě ‚známých‘ látek (extáze, pervitin, kokain) jsme objevili i takové, které na místě nešlo detekovat, a byly proto zajištěny a převezeny na expertizu,“ hájila policie svůj postup proti hříšníkům.

Kriminalisté zahájili trestní řízení v téměř 20 případech, všechny se týkaly držení většího množství drog. Během kontrol souvisejících s festivalem policisté už ve čtvrtek zadrželi uprchlého vězně a řešili několik přestupků.

Forma kontroly se ovšem nelíbí především Pirátům. Na konto zastaveného kyvadlového autobusu se vyjádřil i jejich předseda a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš, který na svém Facebooku sdílel také dřívější pirátská stanoviska.

„Policie a celní správa začala při cestách na letní festivaly namátkově kontrolovat návštěvníky, jestli si s sebou nepřivezli např. konopí. To asi aby nikdo neměl alternativu k legálním drogám, jako je třeba alkohol. Ten se na festivalech konzumuje v neomezeném množství, na přímém slunci a často může za kolapsy kvůli dehydrataci, způsobuje agresi apod. To je ale v pořádku. Alkohol nevadí. Jiné látky jo,“ citoval Bartoš.

Na jednu stranu souhlasí s kontrolou střízlivosti řidičů, kteří míří z festivalu, plošné testování a ohledávání všech ale považuje za kontraproduktivní. „Vždycky to tak bylo, je a bude, že člověk, který chce ‚něco‘ sehnat, zkrátka to vždycky sežene. Léta marného boje jménem ‚válka proti drogám‘ nám dávají za pravdu. A když policie někomu zabaví alternativy k alkoholu při cestě na festival, akorát zvýší poptávku přímo na festivalu a šanci, že lidé nakoupí od neověřeného zdroje něco nebezpečného. Prostě to nedává smysl,“ podotkl.

Prověříme to, slíbil Rakušan

Smysl by podle něj mělo snižovat rizika, například vytvořením tzv. bezpečných zón pro lidi, kteří nejsou ve své kůži, varovat před nebezpečnými kombinacemi látek či podpořit anonymní testy. „Při regulaci se máme řídit reálnou rizikovostí jednotlivých látek, nikoli zastaralými předsudky, které jsou už dávno vyvráceny vědou. Omezení represí a důraz na prevenci a snižování škod je jediná správná cesta,“ dodal na závěr.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v pátek večer uvedl, že si na celý případ posvítí. „Podle informací, které v tuto chvíli mám, měla policie informaci o výskytu drog v tomhle konkrétním autobusu, a požádala proto celní správu o jeho kontrolu. Při té byly zajištěny mimo jiné tvrdé drogy. Další informace o zásahu si v pondělí vyžádám od policejního prezidenta, kterého jsem už teď požádal, aby nechal prověřit, jestli byl postup ze strany policie adekvátní. Předpokládám, že postup celní správy obdobně nechá prověřit ministr financí,“ oznámil na Twitteru.

Jak probíhal start hudebního festivalu Let It Roll? Podívejte se na reportáž níže:

Tagy: