Na OH startují i Rusové, kteří podporují válku, uvádí analýza. Pochybil olympijský výbor?

Mezinárodní olympijský výbor ujišťoval před hrami v Paříži, že výběr Rusů a Bělorusů, kteří budou moci závodit pod pěti kruhy, bude velmi přísný. List The Moscow Times ale upozornil, že ve Francii závodí i sportovci, kteří prokazatelně vyjádřili podporu invazi na Ukrajinu.

Vzhledem k pokračující válce na Ukrajině jsou Rusové a Bělorusové vylučováni z předních mezinárodních soutěží. Na probíhající olympiádě v Paříži mohou sportovci z těchto zemí vystupovat jen pod neutrální vlajkou. Nemohli se zúčastnit úvodního ceremoniálu a při jejich případném vítězství neuslyší ruskou hymnu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vážně nemocná Céline Dionová dojala celý svět. V Paříži zazpívala před lidmi po čtyřech letech

Mezinárodní olympijský výbor navíc přísně hlídal, jací konkrétní sportovci z Ruska a Běloruska se budou moci pod pěti kruhy objevit. Nakonec povolení dostalo 36 ruských reprezentantů, z nichž 15 se her účastní.

Jednou z hlavních podmínek pro povolení startu mělo být, že sportovci nesmí vyjadřovat podporu invazi na Ukrajinu a že se distancují od vojenských aktivit své rodné země.

MOV pochybil, tvrdí analýza

Jenže filtr sportovců nebyl podle listu The Moscow Times dostatečný. Lidskoprávní organizace Global Rights Compliance uvedla, že podmínky ve skutečnosti splňuje jen pět sportovců. Tlačila proto na olympijský výbor, aby rozhodnutí přezkoumal.

„Jedinými sportovci, kteří nejsou v dokumentaci uvedeni, jsou kanoista Zachar Petrov, cyklista Gleb Syrica a tenisté Daniil Medveděv, Roman Safiullin a Jekatěrina Alexandrovová,” informoval ruský nezávislý list.

Ostatní měli podmínky porušit a přesto na olympijských hrách bojují o medaile. Nejčastěji údajně sportovci porušili podmínky pro start v Paříži tím, že na sociálních sítích „lajkovali“ příspěvky, které podporovaly ruskou agresi na Ukrajině.

Cyklistka Alena Ivančenková a tenistky Diana Šnaiderová, Mirra Andrejevová a Jelena Vesninová podle analýzy „lajkovaly“ proválečné příspěvky na Instagramu a X.

Další sportovci údajně podpořili ruskou válku ještě přímočařeji. Gymnastka Anžela Bladcevová se zúčastnila soutěže ve skocích na trampolíně „Naděje Ruska 2“ v Krasnodarském kraji v roce 2023, kde vystoupila před symbolem „Z“, který na sobě nesou invazní vojenská vozidla.

Mezinárodní olympijský výbor přesto ujistil, že všichni sportovci byli přezkoumáni „v souladu s rozhodnutím EB MOV a stanovenými zásadami“.

Ruští sportovci se přímo v dějišti olympijských her setkávají s negativními reakcemi. Projevilo se to už v sobotu při závodech v bazénu. Zatímco ostatní sportovce vítaly při představování davy, ve chvíli, kdy vyšli ven ruští plavci, hala ztichla.

Ukrajina vyslala nejmenší výpravu v historii, pod pěti kruhy se představí 140 sportovců.

VIDEO: Netradiční zahájení olympiády v Paříži. Po Seině připlulo 160 lodí se sportovci

Tagy: