Olympiáda v Praze by byla katastrofa, varoval Kovanda. Politici si jen „staví pomníček“

Zahájení olympijských her v Paříži

Kovanda zhodnotil ekonomickou stránku OH v Paříži

Pořádání olympijských her v Praze by byl těžce prodělečný podnik, uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS ekonom Lukáš Kovanda. Sportovní svátek se nevyplácí ani pařížským podnikatelům, politici si jen chtějí „postavit pomníček“, míní.

Součet nákladů na organizaci olympiády v Paříži podle Kovandy již dvojnásobně překročil původní plán. „Ekonomicky se výrazně nevyplácí. Proto byli mnohem rozumnější zástupci měst, která tuto akci mohla pořádat, ale nakonec se aspirace vzdala,“ podotkl v pořadu Nový den.

K TÉMATU: Na OH startují i Rusové, kteří podporují válku, uvádí analýza. Pochybil olympijský výbor?

Zároveň zdůraznil, že pro Česko by pořádání olympiády znamenalo významnou ránu pro ekonomiku. „Prosím každého politika, který by chtěl o tomto vyvolat diskuzi, ať se toho vzdá. Pro Prahu by to byla katastrofa, jelikož by šlo – s přihlédnutím k současným cenám – o těžce prodělečný podnik,“ apeloval.

Připomněl také, že k očekávaným žním pro pařížské podniky nedošlo. „Všichni si na hry stěžují. Provozovatelé restaurací jsou v této chvíli na čtvrtině loňských zisků. Lidé pronajímající byty přes aplikaci Airbnb hlásí až o desítky procent menší zájem. Nikomu se totiž do Paříže nechce,“ poznamenal Kovanda.

Turisté totiž za současných podmínek nemohou navštívit Eiffelovu věž nebo jiné turistické lokace. „Všude stojí kordony policistů, nikam se nedostanete. Kvůli olympiádě do metropole málokdo zamíří,“ je přesvědčen ekonom.

Proč tedy některé země o organizaci usilují? „Politici si chtějí postavit vlastní pomníček. Na tento sportovní svátek se bude vzpomínat společně s jejich jménem,“ pronesl odborník.

Metropole typu Paříže však podle Kovandy reklamu nepotřebují. „Například Nagano bylo před zimními olympijskými hrami v roce 1998 neznámé světu. Peking se tak v roce 2022 rozhodl z toho důvodu, že organizátoři chtěli propagandisticky ukázat Čínu na vzestupu,“ dodal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Poláci už mají vyšší mzdy, Češi rozfofrovali peníze za rozhledny a cyklostezky, říká Kovanda

Tagy: