Legendární hudebník Petr Hošek náhle zemřel. Frontmanovi kapely Plexis bylo 55 let

Petr Hošek, zakladatel jedné z nejstarších českých punkových kapel Plexis, náhle zemřel. Zprávu o úmrtí webu Novinky potvrdil manažer skupiny Jan Košař, informaci uveřejnil i Hoškův kamarád a kolega Matyáš Rejthar. Známý hudebník se dožil 55 let.

„V pondělí v 5:00 po krátké nemoci zemřel Petr Hošek. Chtěl bych jen říct, že umřel bez bolesti a do nedělního večera byl v kruhu kámošů,“ uvedl Rejthar na sociálních sítích. Zprávu pro ČTK potvrdil i Hoškův hudební kolega Petr Hrabalík.

„Díky za ten rok po tvém boku na pódiu. Bylo to neskutečně krásné a intenzivní. Ať se ti líbí v punkovém nebi, Péťo,“ napsal na svůj Facebook baskytarista Vlasta Zahradník.

Dnes v 5:00 po krátké nemoci zemřel Petr Hosek. Strejdo…. budeš mi chybět ❤️❤️🙏

Posted by Matyáš Rejthar on Monday, January 23, 2023

Na Hoška zavzpomínali i členové kapely Visací zámek. „Punk s Tebou, Peťo, v Punkovém nebi! Byla to vždycky velká jízda a velká p*del... S Petrem Hoškem jsme se kamarádili od roku 1983, kdy coby 16letý punkáč dělal osvětlovače a bedňáka Abraxasu. Petr taktéž osvětloval několikrát i nás Visáče. Odehráli jsme s Plexis i jejich první koncert ve Velkém Meziříčí a od těch časů jsme se na podiu i společných šňůrách potkávali často,“ uvedli na Facebooku a připojili video, na kterém je i Hošek.

R.I.P. Punk s Tebou Peťo v Punkovém nebi!!! Byla to vždycky velká jízda a velká prdel... S Petrem Hoškem jsme se...

Posted by Visací zámek on Monday, January 23, 2023

Hošek byl výraznou postavou tuzemské punkové scény. Působil také ve skupinách Do řady!, Michael's Uncle nebo Svatý Vincent. O jeho širokém hudebním rozptylu svědčí působení v projektu Maradona Jazz i vystupování v roli dýdžeje jako DJ Mucho. Zaujal ho především latinskoamerický jazz.

Svět jako jeden velký mejdan

Skupina Plexis si v době své největší slávy zahrála jako předkapela slavných představitelů punkového hnutí včetně legendárních Ramones v pražské Lucerně. Zatímco hudební styl punk budí spíše vášně, emoce, kontroverze a občas i obecné pohoršení, Hošek s Plexis svůj svět vždy prezentoval jako jeden velký mejdan.

Vypovídá o tom i jejich největší hit Svět jsou bary. V roce 1990 nahráli první album, které nese název Půlnoční rebel. Přes svou spíše veselou image si Plexis prošli i složitým obdobím drogové závislosti, o které zpívají na desce White Killer z roku 1992. Zatím poslední nahrávka Plexis s názvem Kašpar v nesnázích je z roku 2017.

„Celá kapela si v minulosti potykala s tvrdšími drogami, naštěstí se z toho mně osobně podařilo před pádem do propasti vymanit, ale nebyla to žádná legrace a nestojí to za to,“ uvedl Hošek s odkazem na bývalého kytaristu Plexis Johnnyho Jukla, který byl zatčen a obviněn z výroby heroinu.

Upsal se StB

Hošek vyrůstal v hudebním prostředí, jeho matka byla zpěvačkou v uznávaných folkových kapelách Skiffle, Kontra a Taxleři. Za důležitý zlom ve svém životě považoval rok 1982, kdy poprvé slyšel punkovou kapelu Buzzcock a její skladbu Promises.

Pamětník počátků punkového hnutí v tehdejším Československu zažil dobu, kdy v roce 1986 režim skupinu zakázal a Plexis pak hráli převážně na neoficiálních akcích. Právě v této nelehké době ho k podpisu spolupráce přiměla komunistická Státní bezpečnost (StB). Hned po listopadu 1989 se Hošek k podpisu veřejně přiznal. Tvrdil, že nikomu neublížil, protože na schůzky s StB nedocházel.

Plexis vydali debutové album Půlnoční rebel v roce 1990. V loňském roce avizoval vznik nové desky, která měla být následovníkem nahrávky Plexis s názvem Kašpar v nesnázích z roku 2017.

Tagy: