Lékaři kvůli protestu čelí i vydírání. „Rebely“ si někde fotí a vystavují, zlobí se Hilšerová

Místopředsedkyně Sekce mladých lékařů České lékařské komory Monika Hilšerová

360° 23.11.2023

Protestující lékaři se setkávají s velkými vydíracími praktikami, řekla v pořadu 360° na CNN Prima NEWS místopředsedkyně Sekce mladých lékařů České lékařské komory Monika Hilšerová. Uvedla, že na některých místech si protestující lékaře vedení fotí a následně je ukazuje jako rebely. Takové informace jsou podle náměstka ministra zdravotnictví Václava Pláteníka závažné a vyzval zdravotníky, kteří se se šikanou setkali, aby ji nahlásili.

Pochopení prý protestující zdravotníci naleznou jen u některých nadřízených. „Je to oddělení od oddělení, primář od primáře. Co se týče velkých pražských nemocnic, tak ne všichni ředitelé jsou podporující a i ti, co dříve podporující byli, tak pod jistým nátlakem svůj postoj změnili,“ řekla ve vysílání CNN Prima NEWS Hilšerová.

ČTĚTE TAKÉ: Počty nakažených covidem strmě stoupají. Reálně jich je ještě násobně víc, míní Dušek

Pod tlakem se podle ní ocitají mnohdy i sami lékaři. „Setkávají se opravdu s velkými vydíracími praktikami, kdy jsou rozdělení na poslušné a neposlušné. Přitom ti neposlušní jsou ti, co vypověděli přesčasy, chtějí dodržovat zákoník práce a nechtějí pracovat ilegálně. Je to paradoxní,“ uvedla místopředsedkyně Sekce mladých lékařů ČLK.

Mezi některé praktiky, jež působí až jako šikana, podle ní patří například focení lékařů, kteří vypověděli přesčasy, a jejich následné veřejné označování za rebely. „Dalším příkladem může být třeba to, že neposlušným zdravotníkům vedení napíše směnu od sedmi ráno do tří odpoledne a pak od jedenácti večer do sedmi do rána, takže do práce musí přijít jakoby dvakrát,“ dodala Hilšerová.

Podle náměstka ministra zdravotnictví jsou tato svědectví velmi závažná. „Každého lékaře prosím, aby takové nelegální chování oznámil. Na své straně má minimálně právo, protože taková šikana na pracovišti, zejména to focení a vystavování, je absolutně nepřijatelné,“ řekl Pláteník.

Resort má podle Hilšerové informace o tomto chování k dispozici. „Už na začátku jednání s ministerstvem zdravotnictví jsme resortu předali celý šanon těchto výhrůžek a stížností na nepravosti na pracovišti, takže oni to vědí, že se to děje,“ doplnila lékařka.

MOHLO VÁM UNIKNOUT. Kolaps ve zdravotnictví? Pacienty čeká velmi nepříjemný prosinec, varuje lékařská komora

Tagy:
protest lékař Česká lékařská komora vydírání šikana Monika Hilšerová Ministerstvo zdravotnictví České republiky zdravotnický pracovník Mladí lékaři