Českému zdravotnictví hrozí katastrofa, varuje lékař a kritizuje novelu zákoníku práce

David Doležel

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 22.10.2023

Objem ani kvalitu lékařské péče v Česku není možné dnes oficiálně zajistit a nepomůže ani novela zákoníku práce, která umožní 24hodinové služby v nemocnicích a dotkne se i dobrovolných přesčasů. V Partii Terezie Tománkové to řekl člen představenstva České lékařské komory a anesteziolog z Fakultní nemocnice Hradec Králové David Doležel. Rovněž upozornil, že z Česka mohou ve velkém odejít slovenští medici, na kterých je tuzemské zdravotnictví značně závislé.

Doležel v nedělní Partii Terezie Tománkové vzkázal ministru zdravotnictví Vlastimilu Válkovi (TOP 09) a poslanci Kamalu Farhanovi (ANO), že právní zajištění aktuálního objemu a kvality zdravotní péče v nemocnicích nebylo možné zajistit v minulosti a nepomůže ani navrhovaná novela zákona.

„Pokud by se dodržovala, bude tato novela naopak znamenat pokles výkonů v neakutní péči v řádu desítek procent,“ komentoval lékař. Podle něj zákonodárci počítají, že se lékaři nebudou novelou řídit. „Předpokládají, že se tato novela dodržovat nebude. A proč by inteligentní a vzdělaný člověk, lékař, měl dobrovolně porušovat zákon? Vždyť z porušování zákonů vám plynou velmi nepříznivé momenty v životě,“ dodal Doležel.

Podle jeho mínění jsou lékaři v systému udržování v až „nevolnickém stavu“, kdy jsou finančně závislí na nelegální přesčasové práci. Lékař doplnil, že poslanci by se ve své snaze najít srozumitelné řešení mohli jednoduše podívat do zahraničí.

Kromě toho varoval, že Česká republika musí pro své lékaře zajistit také dostatečně vysoké finanční ohodnocení aspoň na takové úrovni, která byla stanovena pro slovenské lékaře od příštího kalendářního roku. Vysvětlil to tím, že na českých školách studují desítky slovenských mediků, kteří často zůstávají v Česku, a tuzemské nemocnice jsou na jejich práci „existenčně závislé“.

„Pokud budou mít lepší podmínky na Slovensku, tak se samozřejmě jejich profesní pohled a směřování otočí domů v míře, která nebude nevýznamná, a to ve střednědobém výhledu bude pro český systém zdravotnictví katastrofální,“ nastínil dále Doležel.

Válek slibuje téměř sedm miliard korun

Válek v návaznosti na lékařova slova řekl, že stále není mezi politiky shoda, kolik z 24hodinové služby bude směna a kolik přesčas.

„Pokud mám v nemocnici zajistit nepřetržitý provoz a přitom chci, aby většina těch peněz nešla za přesčasy, ale za tu tabulkovou mzdu, tak musím v té nemocnici zavést nepřetržitý provoz, kdy tam ten lékař je pouze ve směnách a nemá přesčasy. To je to, o co se budeme snažit a co chceme,“ reagoval ministr.

Zároveň připomněl, že na zvýšení odměn zdravotníků bude v příštím roce vyhrazeno v rozpočtu 6,8 miliardy korun. Podle Farhana však Válek nemůže zajistit, že tyto peníze dostanou zdravotníci na výplatách.

Lékaři už před časem oznámili, že mají v plánu prosincový protest, kdy chtějí vypovědět přesčasovou práci. Zabránit tomu má jasné paragrafové znění. To Válek slibuje dodat v pondělí.

Tagy: