Lékařka Stehlíková o Babišovi: V soutěži ve lhaní by byl mistrem světa. Trpí nenažraností

Džamila Stehlíková, psychiatrička a exministryně pro lidská práva

Babiš mladší Můj otec znásilnil moje základní lidská práva

Pokud by existovala soutěž ve lhaní, byl by expremiér Andrej Babiš (ANO) mistrem světa, napsala lékařka Džamila Stehlíková. Reagovala tak na slova advokáta Eduarda Bruny, který obhajoval bývalého předsedu vlády u soudu v kauze Čapí hnízdo. Podle něj by totiž měl naopak Andrej Babiš mladší podstoupit vyšetření psychologem, aby si ověřil, zda netrpí třeba lhavostí. „Taková je někdy prognóza,“ konstatoval Bruna při odchodu ze soudní síně.

Páteční soudní líčení ve věci dotačního podvodu se šéf hnutí ANO nezúčastnil. Podle Bruny nechtěl být u synovy výpovědi, protože s ním nemá dobré vztahy. Přítomnost expremiéra prý mohla Babiše ml. znervóznit.

Expremiérův syn nešetřil kritikou na svého otce. Odmítl, že by podepisoval dokumenty související s nákupem akcií společnosti Farma Čapí hnízdo. Stejně tak se ohradil vůči tvrzení, že je schizofrenik. Soudcům předložil lékařské potvrzení, že je způsobilý k podání výpovědi. Dokument vypracovala Džamila Stehlíková. Obhájce Jany Nagyové, advokát Josef Bartončík, se při předávání potvrzení nahlas zasmál. Od soudce si vysloužil napomenutí.

Do duševního stavu Babiše juniora si rýpnul také Bruna při svém odchodu ze soudní síně. Podle něj by syn bývalého předsedy vlády měl podstoupit vyšetření psychologem. Před zástupci justice totiž nemusel mluvit pravdu. „Bude se muset vyjádřit psycholog, jestli trpí lhavostí. Taková je někdy prognóza. Mám dojem, že ten člověk mluvil velmi opatrně. Asi aby byla jeho výpověď co nejvěrohodnější,“ zpochybnil advokát svědectví.

Na jeho slova ostře zareagovala lékařka a bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková. „To je vtip? Pokud by existovala soutěž ve lhaní, byl by Andrej Babiš senior mistrem světa. Junior je naprosto pravdomluvný. Promluvil o svém onemocnění, je ochoten se podrobit znaleckému zkoumání, nic netají. Lhavostí trpí Andrej Babiš senior. Také trpí nenávistí a nenažraností,“ pustila se do expremiéra na Twitteru.

„Babiš senior dnes k soudu nepřišel. Nemá na konfrontaci se synem, jehož život chtěl zničit. A tak se synovi vysmíval jen otcův právník. Lhavost není dědičná,“ připsala dále Stehlíková na sociálních sítích. Ještě před začátkem pátečního soudního líčení konstatovala, že expremiér Babiš „mluví, jako kdyby byl v paralelním vysněném vesmíru, a blouzní o politickém trestním stíhání na objednávku“.

Proces v dotační kauze Čapího hnízda se zatím odvíjí podle programu, který si předem stanovil předseda senátu pražského městského soudu Jan Šott. Z doposud předvolaných svědků se bez omluvy nedostavila jediná žena, té ale soud zřejmě nestihl řádně doručit předvolání a pozve ji na příští termín. Hlavní líčení bude pokračovat v týdnu od 26. září, a to výslechy řady dalších svědků.

Na případ obžalovaného expremiéra Andreje Babiše a jeho někdejší poradkyně Jany Nagyové bude mít Šott koncem měsíce k dispozici čtyři jednací dny. Ve středu 28. září se totiž kvůli státnímu svátku zasedat nebude. Na každý den má předvoláno zhruba osm svědků.

Tagy: