Rozzlobený Babiš ml. u soudu: Otec znásilnil má základní lidská práva. Nejsem schizofrenik

Andrej Babiš mladší svědčí u soudu proti svému otci, expremiérovi Andreji Babišovi. (16. 9. 2022)

Co vzkázal Andrej Babiš mladší před soudem?

Můj otec znásilnil má základní lidská práva, sdělil před soudním senátem Andrej Babiš mladší v pátečním výslechu kvůli kauze Čapí hnízdo. Odkazoval se tím na svůj údajný únos na Krym v roce 2017. Během své výpovědi opakovaně uvedl, že nikdy nevlastnil akcie projektu svého otce, expremiéra Andreje Babiše (ANO). Rovněž odmítl, že by byl schizofrenikem, a přinesl soudci potvrzení od lékařky Džamily Stehlíkové.

Pátečního soudního líčení se nezúčastnil obžalovaný expremiér Babiš ani jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová. Bývalý předseda vlády již v minulých dnech požádal soud, aby jednal v jeho nepřítomnosti. Podle advokáta Eduarda Bruny se nechtěl účastnit synovy výpovědi, protože s ním nemá dobré vztahy. Přítomnost expremiéra prý mohla Babiše mladšího znervóznit.

Babiš ml. u soudu uvedl, že nějakou listinu za přítomnosti finanční ředitelky Agrofertu Petry Procházkové podepsal. Nebyl si jistý, zda u podpisu nebyla i jeho sestra Adriana Bobeková. „Paní Procházková mi k tomu nic bližšího neřekla,“ vypověděl u pražského městského soudu. Dodal, že tento zhruba dvacetistránkový dokument nečetl celý, protože obsahoval malá písmena či finanční výkazy. Podepsal několik listů, pět nebo šest.

Na dotaz soudce doplnil, že nemá ponětí, o jaký typ smlouvy šlo. O tom, že by měl být akcionářem Čapího hnízda, nevěděl, řekl. Pokračoval tím, že v areálu Čapího hnízda byl mnohokrát, zval ho tam jeho otec už v době, kdy to byla ruina. „Otec říkal, že to kupuje,“ podotkl Babiš mladší. Poznamenal, že jedna budova v areálu je vyhrazena pro otce a jeho blízké.

Obžaloba uvádí, že expremiér Babiš zajistil v roce 2007 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo ze svého holdingu Agrofert a prodej akcií svým dětem a partnerce. Podle obžaloby to udělal proto, aby farma zdánlivě splňovala podmínky pro získání padesátimilionové dotace pro malé a střední podniky.

Únos na Krym policie odložila

Babišův syn je jediným členem expremiérovy rodiny, který se v kauze Čapího hnízda rozhodl vypovídat. U Babišovy manželky Moniky, jejího bratra Martina Herodese a expremiérovy dcery Bobekové musel soud použít jejich stručné výpovědi z přípravného řízení. Babiš ml. původně v kauze dotačního podvodu rovněž čelil obvinění, stejně jako další členové expremiérovy rodiny. Policie ale tato stíhání zastavila s tím, že skutek nebyl trestným činem.

Babiš mladší se na policisty obrátil v lednu 2018 kvůli své cestě na Krym. Policie věc prověřovala pro podezření ze zavlečení a z omezování osobní svobody, věc ale dvakrát odložila s odůvodněním, že nešlo o trestný čin ani přestupek.

Podle synovy verze ho na Krym odvezl manžel lékařky Dity Protopopové, která vypracovala posudek o jeho duševním stavu a která dříve byla poradkyní jeho otce na ministerstvu financí. Posudek Protopopové měl podle médií pomoci Babišovu synovi vyhnout se ze zdravotních důvodů stíhání v kauze Čapí hnízdo. Protopopová si stojí za tím, že stanovila správnou diagnózu.

Další část hlavního soudního líčení bude pokračovat v povolebním týdnu od 26. září.

Tagy: